Vijest

Ministar Sevlid Hurtić nabavlja limuzinu od 94.000 KM bez PDV-a

17. Augusta 2023.14:59
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je na Portalu javnih nabavki objavilo tender za nabavku putničkog motornog vozila – limuzine, u vrijednosti od 94.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.
Vijeće ministara. Foto: BIRN BiH

Ministar Sevlid Hurtić je u razgovoru za Detektor potvrdio da Ministarstvo nabavlja limuzinu za njegove potrebe, što je bilo predviđeno planom javnih nabavki za ovu godinu.

Dodao je da trenutno nema službeno vozilo za korištenje jer je autombil koji je koristio prijašnji ministar sada na vještačenju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Detektor je ranije pisao kako je SIPA krajem prošle godine uhapsila Miloša Lučića, tada aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist.

Prema Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, korištenje vozila više srednje klase nabavne vrijednosti do 130.000 KM dozvoljeno je ministrima u Vijeću ministara BiH.

“Nisam išao na nabavku vozila od 130.000 KM već na nižu klasu da kupim vozilo, (…) da bi ostala neka sredstva, da se mogu kupiti i za službe druga vozila“, navodi Hurtić.

Upitan o tehničkim specifikacijama kojima je predviđeno sjedalo vozača sa masažom, ministar je naveo da se on ne bavi time i ne sačinjava tehničke specifikacije automobila.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH objašnjava kako svaki ugovorni organ ima diskreciono pravo da nabavlja robe, radove i usluge prema svojim porebama onako kako on procijeni, ali bi trebalo težiti najkvalitetnijim za najmanje novca.

“U ovoj konkretnoj nabavci vidimo da to nije slučaj, a pogotovo treba imati u vidu da tehničke karakteristike mogu djelovati ograničavajuće na konkurenciju, budući da je postavljen cijeli set uslova za opremu koje vozilo mora imati“, navodi on.

Ožegović je izdvojio određene tehničke specifikacije kao što su dekor inserti od aluminijuma “Silver Rise“ za instrument ploču i obloge vrata, lajsne na pragovima od plemenitog čelika, navigacija “Discover Media“, kao i grijanje stražnjih sjedala.

“Biće zanimljivo vidjeti koliko će biti pristiglih ponuda i za koliko različitih modela koji će ispunjavati sve postavljene uslove“, zaključuje Ožegović.

BIRN BiH je ranije objavljivao Bazu službenih automobila sa detaljnim informacijama o svakoj nabavci službenih vozila u BiH kroz sistem javnih nabavki, kao i podatke o vozilima i troškovima njihovog održavanja u stotinama institucija i javnih kompanija u BiH.

Aida Trepanić