Vijesti


27. Aprila 2021.Vijest

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je žalbu na odluku Prvostepene komisije kojom je Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobođen odgovornosti za neprimjereno ponašanje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

27. Aprila 2021.Suđenje

U nastavku ulaganja materijalne dokumentacije, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, kao i drugih osoba u vezi s nabavkom respiratora.

27. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud je usvojio apelaciju Sanela Đalića u dijelu u kom se žalio na povrijeđena ljudska i prava na suđenje u razumnom roku tokom pandemije koronavirusa, jer mu se za vrijeme provedeno u pritvoru nisu održavala ročišta u predmetu u kom je optužen za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima “krivotvorenje isprave”, “nedozvoljeno korištenje ličnih podataka”, “zloupotreba službenog položaja” te “pranje novca”.

27. Aprila 2021.Vijest

Prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

26. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih i drugih u vezi s nastojanjima da se nabavi zaštitna medicinska oprema preko firme “F.H. Srebrena malina”.

26. Aprila 2021.Vijest

Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine.

26. Aprila 2021.Vijest

Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.

26. Aprila 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Josipu Bariću, uhapšenom 22. aprila u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića.

23. Aprila 2021.Vijest

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će početi suđenje Manetu Đuriću i ostalima za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Vlasenici, tokom 1992. i 1993. godine.

23. Aprila 2021.Vijest

U Državnom tužilaštvu trenutno je u toku saslušanje policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (MUP KS) Josipa Barića, kojeg je Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsila u četvrtak, 22. aprila u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.