Vijesti


5. Aprila 2021.Vijest

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet o upotrebljivosti respiratora nabavljanih od firme “Srebrena malina” nakon medijskih objava pisma doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa u ovoj instituciji.

5. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju Goranu Salihoviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, vještak Kantonalnog tužilaštva je kazao da je u Državnom tužilaštvu došlo do prekoračenja troškova reprezentacije od oko 80.000 maraka, te da za oko 17.000 nema podataka o troškovima.

5. Aprila 2021.Vijest

Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala kako joj je sestra Enisa Pazalja rekla da ju je optuženi Vladimir Špoljarić uznemiravao, slao poruke i pokušao prisilno zagrliti i poljubiti.

2. Aprila 2021.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je prenosila poruke između optuženih Fadila Novalića i Fikreta Hodžića u vezi sa ponudama za nabavku respiratora u martu i aprilu prošle godine.

2. Aprila 2021.Vijest

U petak, 9. aprila pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je početak suđenja u predmetu koji je pokrenut nakon afere “Potkivanje”, u kojem su Marko Pandža i Nermin Alešević optuženi za primanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

2. Aprila 2021.Vijest

Disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca predstavljaju test za Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), ali i zabrinutost jer se protiv dva funkcionera pravosuđa na državnom nivou podižu tužbe, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

2. Aprila 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine je Begzadu Spahiću, koji je uhapšen 9. marta zbog odlaska na sirijsko ratište i pridruživanje ISIL-u, ukinuo pritvor nakon što je Državno tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Dubravko Čampara.

2. Aprila 2021.Vijest

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine obustavilo je krivični postupak protiv Mustafe Đelilovića, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Općine Hadžići optuženog za ratni zločin, usljed njegove smrti.

2. Aprila 2021.Vijest

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopćeno je na stranici Ureda.

1. Aprila 2021.Vijest

Odluka Kantona Sarajevo da počne primati prijave za vakcinaciju samo od zdravstvenih osiguranika sa elektronskom knjižicom mogla bi usporiti proces masovne imunizacije kada on počne, smatraju stručnjaci, dok je odluka već izazvala kritike da bi mogla diskriminirati osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje ili na njega nisu prijavljene u glavnom gradu.