Vijesti


22. Maja 2020.Vijest

U Državnom sudu je sljedeće sedmice planirano iznošenje žalbi na presudu kojom je Ibro Merkez osuđen na dvije godine zatvora, dok su Predrag Bogunić i Ešref Hurić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Goraždu.

22. Maja 2020.Vijest

Na otvaranju Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli prikazan je kratki dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o zločinu na Kapiji u kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71, a ranjeno oko 200 osoba.

22. Maja 2020.Vijest

Državni sud je po prijedlozima Tužilaštva BiH donio rješenja kojima je produžio pritvor Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju, Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.

22. Maja 2020.Vijest

U Bradini kod Konjica u ponedjeljak će zbog mjera donesenih radi sprečavanja širenja koronavirusa na skromniji način biti obilježena 28. godišnjica stradanja 40 civila srpske nacionalnosti, od kojih se neki još vode kao nestali.

22. Maja 2020.Vijesti

Državni sud ukinuo je pritvor Armenu Dželki optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije, na šta će se, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), žaliti Tužilaštvo.

21. Maja 2020.Vijest

Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Civil Rights Defenders (CRD) osudili su pozive na mržnju i zlostavljanje, te nasilje koje se vrši nad osobama u pokretu u Unsko-sanskom kantonu, nakon što su pripadnici specijalne policije u Velikoj Kladuši sproveli akciju protjerivanja osoba iz hale u kojoj su boravili, a na Facebook stranici “Granični prelaz Maljevac” objavljen je poziv na mržnju, silu i deportaciju migranata i izbjeglica iz Velike Kladuše.

21. Maja 2020.Vijest

Dan bijelih traka bit će obilježen i ove godine 31. maja u Prijedoru, s fokusom na postizanje dogovora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, kažu organizatori.

21. Maja 2020.Vijest

Nakon što je nekoliko dana državni online registar kompanija u Bosni i Hercegovini bio potpuno nedostupan, pristup je ponovo moguć ali tek nakon upozoravajuće poruke da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nije nadležno za ovu stranicu.

20. Maja 2020.Vijest

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) dao je rok od dva dana Odbrani bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa.

20. Maja 2020.Suđenje

Suđenje Senadu Kasupoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je čitanjem optužnice koja ga tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji.