Vijest

SDS tvrdi da je našao način za isplatu plata, uprkos američkim sankcijama

24. Aprila 2024.15:17
Nakon sastanka s ministrima finansija, rada i lokalne uprave i samouprave u Vladi Republike Srpske, čelnici Srpske demokratske stranke (SDS) objavili su da je pronađeno rješenje za isplatu plata zaposlenima u toj stranci, kojoj je krajem marta ove godine, kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija, blokiran račun.

Vlada Republike Srpske. Foto: Vlada RS

U SDS-u nisu otkrili detalje dogovora s predstavnicima Vlade Republike Srpske, odnosno na koji način će isplaćivati plate. Na konferenciji za medije su naveli da će detalji biti utanačeni nakon sastanka predsjednika stranke Milana Miličevića s ministrom lokalne uprave i samouprave. Pojasnili su da rješenje nije bilo moguće pronaći kroz nedavno usvojene izmjene Zakona o radu Republike Srpske, jer zaposlenima u SDS-u, koji ne mogu dobiti platu, nisu blokirani računi jer nisu oni obuhvaćeni sankcijama, već stranka koja im je poslodavac.

Rješenje je, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Vukota Govedarica, pronađeno u Zakonu o obligacionim odnosima.

“Mi smo postigli rješenje, žao mi je što to nije učinjeno prije petnaestak dana. Čekali smo najavljeni zakon o radu gdje smo podržali tu odluku, jer ako ko zna kako je funkcionerima pod sankcijama, zna SDS, jer je sve to osjetila na svojim leđima od 2004., 2006. pa na ovamo“, rekao je Govedarica.

SDS, rekao je Govedarica, ima trideset i tri zaposlena radnika koji trenutno ne mogu primiti platu jer je toj stranci blokiran račun. On je novi sastanak s predstavnicima Vlade Republike Srpske najavio za narednu sedmicu.

Saradnju sa SDS-om je raskinula banjalučka Nova banka.

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) je krajem 2004. godine stavio Srpsku demokratsku stranku na listu sankcija, što znači da kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama ne mogu da posluju s licima i organizacijama s ove liste.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je pod sankcije stavilo i neke od najviših funkcionera Republike Srpske, među njima i Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske i Željku Cvijanović – člana Predsjedništva BiH.

Oni su sankcionisani blokadom računa jer su organizacijom neustavnog “Dana Republike Srpske” potkopali mir i stabilnost Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD ranije.

Pored Dodika i Cvijanović, sankcionisano je još desetak lica, uglavnom bliskih saradnika Milorada Dodika.

Zbog gašenja računa pojedincima u bankama, Narodna skupština je, kao rezultat nastojanja da sankcionisana lica i dalje mogu primati platu, na posljednjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o radu koje su ozakonile isplatu plate u gotovini, što je po starom zakonu bilo protivzakonito.

Postavlja se pitanje na koji način će lica koja će platu primati u koverti plaćati poreze i doprinose.

“Vrlo jednostavno će se isplatiti. Ako budu išle uplate iz trezora, oni će odmah poravnati poreze i doprinose, tako da to nije nikakav problem. Ja uopšte ne razumijem da se diže tolika prašina oko desetak ljudi i jednog preduzeća. Da li to treba da nas deset budemo spaljeni na lomači, a da vi koji stalno targetirate to uživo prenosite. Valjda su ljudska prava svuda ista“, rekao je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Funkcioneri iz Republike Srpske na udaru su sankcija zbog aktivnosti koje su ocijenjene kao protivustavne i koje destabilizuju situaciju u Bosni i Hercegovini.

    Vladimir Kovačević