Vijest

Anto Pavić: Odgođeno suđenje za zločine u Bosanskom Brodu

24. Aprila 2024.13:06
Suđenje Anti Paviću, optuženom za zločine nad civilima u Bosanskom Brodu, odgođeno je na prijedlog Odbrane u dobojskom Okružnom sudu.
Anto Pavić (lijevo) sa advokatom Jadrankom Hadžisejdićem. Foto: BIRN BiH

Iako je na jednom od prošlih ročišta planirano da Odbrana krene sa saslušanjem svjedoka, branilac Jadranko Hadžisejdić rekao je za Detektor da je odlaganje nastavka suđenja zatražio zbog redoslijeda izvođenja dokaza.

Prema njegovim riječima, nema smisla da Tužilaštvo saslušava vještaka psihijatrijske struke o stanju zaštićene svjedokinje i to nakon saslušanja svjedoka Odbrane i davanja iskaza optuženog u vlastitu korist.

Dobojsko Okružno javno tužilaštvo je saslušanje vještaka najavilo za 14. maj.

Pavić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, od aprila do septembra 1992. učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju civilnih lica.

Optuženi je državljanin Hrvatske i ima adresu u Slavonskom Brodu. Početkom februara izručen je iz Njemačke u BiH i od tada se nalazi u zatvoru u Doboju. Prije toga je u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj proveo skoro tri mjeseca.

Suđenje se nastavlja 14. maja.

Arnes Grbešić