Vijesti


Obilježena godišnjica napada na kolonu JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 20. Aprila 2024. Vijest Dobrovoljačka je zločin koji se dogodio pored postojanja dogovora i prisustva stranaca, poručeno je danas iz Sarajeva gdje je obilježena 32. godišnjica napada na kolonu Jugloslavenske narodne armije (JNA) koji se desio 3. maja 1992. godine.
VSTV podržao prijedloge za prioritetno procesuiranje napada na povratnike 19. Aprila 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je trećeg dana zasjedanja usvojilo zaključke prema kojima bi se, između ostalog, napadi na povratnike trebali prioritetno procesuirati, te je poručeno da se Vijeće nije oglušilo o ovu problematiku.
Usvojen Izborni zakon Republike Srpske 19. Aprila 2024. Vijest Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon Republike Srpske, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Republici Srpskoj.
U Banjoj Luci održan skup kao reakcija na rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u 18. Aprila 2024. Vijest Negiranje genocida i sudskih činjenica, uz govore o otcjepljenju Republike Srpske, poruke su koje su s fotografijama ratnih zločinaca poslane večeras iz Banje Luke sa skupa “Srpska te zove”, koji je, prema riječima organizatora, odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).
Narodna skupština Republike Srpske usvojila izvještaj koji ne prihvata termin genocid u Srebrenici 18. Aprila 2024. Vijest Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o stradanju svih naroda na području srebreničke opštine od 1992. do 1995. godine, dok se u jednom od zaključaka navodi da se ne može prihvatiti termin “genocid”.
Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović 18. Aprila 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović zbog sprečavanja dokazivanja, koja je tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.
U regiji većina spomenika posvećena ratnim stradanjima s kontroverznim sadržajem 18. Aprila 2024. Vijest U Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama izgrađeno je više od 3.500 spomenika posvećenih ratnim stradanjima devedesetih godina, a Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) povodom Međunarodnog dana spomenika napominje da u BiH i regionu velik broj njih ima kontroverzan sadržaj.
Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić 17. Aprila 2024. Vijest Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio podizanje optužnice protiv advokatice koja je uhapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.
Manji broj optužnica za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva 17. Aprila 2024. Vijest Državno tužilaštvo je u prošloj godini protiv 70 osoba podiglo optužnice za ratne zločine kojima je obuhvaćeno stradanje više od hiljadu lica i manji broj optužnica za organizovani kriminal i korupciju, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na kojoj su predstavljeni izvještaji o radu pravosudnih institucija.
Pudar: Uposlenici BHANSA-e tvrde da njihovi potpisi nisu na dokumentima o povratu akontacija 17. Aprila 2024. Suđenje U nastavku suđenja za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), pet svjedoka je govorilo o procesu dobijanja akontacija za službena putovanja, tvrdeći da na obrascima za povrat, koji su im predočeni, nisu njihovi potpisi i da taj navedeni novac nisu nikad vraćali.