Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine na području Čajniča 3. Septembra 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Čajniča.
CIK odbio stotine kandidata za biračke odbore, ali za neke teško utvrđuje povezanost sa strankama 2. Septembra 2024. Vijest Centralna izborna komisija odbila je do sada 327 kandidata za predsjednike odnosno zamjenike predsjednika u biračkim odborima za lokalne izbore u oktobru, ali se i dalje suočava s poteškoćama da otkrije njihovu moguću povezanost s političkim partijama, što je sada zabranjeno.
Pravnicima nejasno zbog čega je saslušan fotoreporter Nidal Šaljić 2. Septembra 2024. Vijest Krivično djelo “upotreba drona” ne postoji, a uvezivanja s neovlaštenim fotografisanjem teško bi bilo dokazati, kažu pravnici o slučaju saslušanja Nidala Šaljića u Bijeljini, dok iz udruženja logoraša navode da se radi o pokušaju zataškavanja činjenica o tome šta se desilo u logoru “Batković”.
Naredne sedmice počinje suđenje za silovanje kod Zvornika 30. Augusta 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja Zdravku Čvoriću, optuženom za zločine na području Zvornika 1992. godine.
Međunarodni dan nestalih osoba: “Progovorite – ko ih je i gdje odveo“ 30. Augusta 2024. Vijest Prigodnim programom i puštanjem 59 balona u vazduh u znak sjećanja na svoje najmilije, porodice nestalih osoba s područja Vogošće obilježile su Međunarodni dan nestalih, uz apel da im se otkriju lokacije grobnica, a političarima je poručeno da ne zloupotrebljavaju žrtve.
Osuđeni za zločin u Ključu stupio na izdržavanje kazne 30. Augusta 2024. Vijest Milenko Macanović, pravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, stupio je na izdržavanje kazne, potvrđeno je za Detektor.
Obilježena godišnjica stradanja civila koji su čekali u redu za hljeb 30. Augusta 2024. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena je 32. godišnjica stradanja 11 građana Sarajeva, koji su ubijeni u redu za hljeb u naselju Alipašino Polje, u eksploziji minobacačke granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) u Nedžarićima.
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude bivšoj ministrici 29. Augusta 2024. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, dok je Odbrana zatražila potvrđivanje prvostepene presude.
Počelo obnovljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalima 29. Augusta 2024. Suđenje Obnovljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, počelo je u sarajevskom Općinskom sudu, nakon što je ranije ukinut osuđujući dio prvostepene presude.
Porodice sutra šalju apel za pronalazak više od 7.600 nestalih osoba u BiH 29. Augusta 2024. Vijest Mirnom šetnjom i izložbom pod nazivom “Gdje je?” u petak će u Sarajevu biti obilježen Međunarodni dan nestalih, kao podsjećanje na više od 7.600 nestalih osoba za kojima se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga.