Vijesti


Obilježena mjesta stradanja u Bugojnu, Trnovu i Hadžićima: Znak da je nekom stalo i da empatija postoji 29. Novembra 2021. Vijest Mirovni aktivisti Inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” i Centra za nenasilnu akciju tokom mjeseca novembra obilježili su osam lokacija stradanja iz proteklog rata na području Trnova, Hadžića i Bugojna.
Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića za period dok je bio na čelu Ministarstva odbrane 29. Novembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Selme Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti BiH, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
Travnik: Prezentirana prva međunarodna baza podataka o suđenjima za ratne zločine 29. Novembra 2021. Vijest Više od 600 pravosnažnih presuda za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije koje se odnose na više od 900 osuđenih objavljene su u online bazi podataka “War Crimes Trials Database Project”, koja je dostupna za javnost i čiji je cilj pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba u procesuiranju ovih djela, te podsjećati da zločini mogu biti učinkovito spriječeni i sankcionisani.
Izricanje presude sutkinji Dreni Marin zakazano za 30. novembar 29. Novembra 2021. Suđenje Nakon što su Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Odbrana Drene Marin, sutkinje prijedorskog Okružnog suda koja je optužena za kršenje zakona od strane sudije, iznijeli završne riječi, izricanje presude je u Okružnom sudu u Banjoj Luci zakazano za 30. novembar.
Nakon šest godina suđenja naredne sedmice izricanje presude za genocid u Srebrenici 26. Novembra 2021. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planirano izricanje prvostepene presude bivšim policijskim rukovodiocima optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Završena ekshumacija u Sarajevu: Pronađeni ostaci najmanje četiri osobe 24. Novembra 2021. Vijest Tokom ekshumacije u sarajevskom naselju Stup pronađeni su posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mehmedović i Tokić pismom upozorili na posljedice ruske politike prema BiH 24. Novembra 2021. Vijest Šemsudin Mehmedović i Sejfudin Tokić su danas ispred zgrade Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu izrazili zabrinutost zbog politike ove zemlje prema Bosni i Hercegovini.
Izricanje presude tužiocu Begiću zakazano za 22. decembar 24. Novembra 2021. Suđenje Nakon što je Odbrana u završnim riječima zatražila odbijanje optužbi za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem protiv tužioca Idriza Begićua, izricanje presude je zakazano za 22. decembar pred Općinskim sudom.
Fahrudin Radončić tužio Bosnu i Hercegovinu zbog vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane 24. Novembra 2021. Vijest Fahrudin Radončić, pravosnažno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog neosnovanog hapšenja i vremena tokom postupka provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane, dok je Pravobranilaštvo BiH zatražilo da se zahtjev odbaci kao neosnovan.
Bivši ministar Ahmetović pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja 24. Novembra 2021. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon obnovljenog postupka osudilo je bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.