Vijesti


Ekshumirani posmrtni ostaci kod Bratunca 22. Jula 2024. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe ekshumirani su danas na lokalitetu Kameničko brdo u općini Bratunac, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Tužiteljica iz Brčko distrikta kažnjena smanjenjem plate 22. Jula 2024. Vijest Tužiteljicu Tužilaštva Brčko distrikta Dejanu Jovanović je Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kaznila smanjenjem plate od 15 posto na period od šest mjeseci, zbog disciplinskih prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, te “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca“.
Sutra kolektivna dženaza za četiri žrtve sa području Prijedora 19. Jula 2024. Vijest U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu sutra će biti klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve s područja Prijedora, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama, u Čarakovu i Kozarcu.
Samir Nukić: Iduće sedmice presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu 19. Jula 2024. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.
Državni sud osporio Dodikove izjave o namjernom gašenju klima 18. Jula 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje u kojem je naveo da se sedmicama suočavaju sa slabim radom klima u svojoj najvećoj sudnici te da su tražili njeno popravljanje od Službe za zajedničke poslove institucija BiH, čime je osporio izjave Milorada Dodika da su klime ugašene samo u njegovom slučaju, kao čin “poniženja“. Eksperti za dezinformacije kažu da je saopštenje dobra ideja jer osporava jedan od dezinformacijskih narativa koje Dodik često izgovara.
Pet tužilaštava bez rada na predmetima visoke korupcije 18. Jula 2024. Vijest U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljena je informacija o predmetima visoke korupcije i organizovanog kriminala, te je rečeno da pet tužilaštava nije imalo u radu ove predmete.
Dodik i Lukić: Pričalo se o krivičnom progonu 17. Jula 2024. Suđenje Na suđenju za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, svjedokinja Odbrane Milorada Dodika, Srebrenka Golić, govorila je o “simptomatičnim“ odlukama kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i pričama o krivičnom progonu u ljeto prošle godine.
Kratak rok za dostavljanje finalnog Nacrta zakona o VSTV-u Venecijanskoj komisiji 17. Jula 2024. Vijest Rok do septembra za dostavljanje Venecijanskoj komisiji finalne verzije Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je kratak, naveli su na sjednici članovi VSTV-a, o čemu će obavijestiti i Ministarstvo pravde BiH i Delegaciju Evropske unije te ukazati i na eventualne posljedice.
Policajcu 25 godina zatvora za ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli 17. Jula 2024. Suđenje Elvis Ćustendil, policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), osuđen je u Kantonalnom sudom u Tuzli na 25 godina zatvora zbog ubistva na podmukao način Amre Kahrimanović, suvlasnice ugostiteljskog objekta “Sidnay“.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aleksandru Džombiću 17. Jula 2024. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.