Vijesti


Blekić i ostali: Jusufraniće najviše zanimale dionice “Unioninvesta” 31. Maja 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je porodica Jusufranić bila isključivo zainteresovana za kupovinu dionica “Unioninvesta”.
Mihajlović: Daktilografkinja kupila stan uz pomoć kredita 31. Maja 2023. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinje sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričale su kako znaju da je njegova daktilografkinja kupila stan na kredit i renovirala ga, ali ne znaju kolikom količinom novca je raspolagala.
Stanišiću i Simatoviću povećane kazne na po 15 godina za zločine u BiH i Hrvatskoj 31. Maja 2023. Suđenje Sud u Hagu proglasio je bivše rukovodioce Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića krivima da su, djelujući kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), odgovorni za zločine u više opština u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, povećavši im kazne na po 15 godina zatvora.
Live blog: Konačna presuda Stanišiću i Simatoviću 30. Maja 2023. Live blog Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu će izreći konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Kolegice svjedočile više neprimjerenih razgovora tužiteljice Dejane Jovanović sa asistenticom 30. Maja 2023. Vijest Na disciplinskom ročištu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Brčko distrikta, svjedokinje su navele da je u odnosu tužiteljice i asistentice primijećeno više neprimjerenih događaja.
Darko Jeremić i ostali: Vlada RS-a imala zadnju riječ u prodaji emisija Investiciono-razvojne banke 30. Maja 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u nastavku suđenja u predmetu “Bobar banka” saslušalo dva svjedoka, bivše uposlenike Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) koji su u periodu obuhvaćenom optužnicom bili članovi Uprave. Oni su kazali da je Uprava pratila upute Centra za rizike, kao i da su članovi Vlade RS-a konačno odlučivali o prodaji vrijednosnih papira.
Edinu Muftiću godina zatvora po sporazumu o priznanju krivice 30. Maja 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o priznanju krivice Edina Muftića prema kom će mu biti izrečeno godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru, čime je izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Cikotić: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka 30. Maja 2023. Suđenje U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije Državno ministarstvo odbrane pogodovalo firmi “Scout” iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.
Određen pritvor Borislavu Gligoreviću, osumnjičenom za silovanje u Liplju kod Zvornika 30. Maja 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Borislavu Gligoreviću, osumnjičenom za silovanje dvije žene bošnjačke nacionalnosti 1992. godine u selu Liplje kod Zvornika.
Jelečević: Prihvaćen prijedlog dokaza Odbrane 29. Maja 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog dokaza Odbrane bivšeg federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, kojem se sudi za zloupotrebu položaja.