Vijesti


Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni na području Čarakova kod Prijedora 8. Decembra 2022. Vijest Na području Čarakova kod Prijedora pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se sumnja da pripadaju žrtvi bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti stradaloj 1992. godine, kada se tokom zbjega u šumi skrivao veći broj osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Devedeset posto kontrolisanih javnih nabavki rizično i podložno korupciji: Pratimo tendere 8. Decembra 2022. Vijest Za samo jednu od deset kontrolisanih javnih nabavki u proteklih godinu dana može se smatrati da nije rizična, dok je ostalih devet na neki način povezano s korupcijom ili su jako rizične, što je zabrinjavajući podatak, rečeno je na predstavljanju Izvještaja o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.
Osumnjičeni za terorizam u Hrvatskoj ranije dijelio dezinformacije o pandemiji 8. Decembra 2022. Vijest Dražen Koštan, osumnjičeni za terorizam kod kojeg je pronađeno oružje i fotografije visokih hrvatskih zvaničnika, dijelio je ranije na društvenim mrežama dezinformacije o vakcinisanju i pandemiji, kao i adresu foruma poznatog po krajnje desničarskom sadržaju, o kome je pisao BIRN Bosne i Hercegovine.
Nakon hapšenja Gavrankapetanović i Musić zadržani u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo 8. Decembra 2022. Vijest Nakon hapšenja zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, Faris Gavrankapetanović i Fikret Musić predati su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Blekić i ostali: Nadzor iz Ljubljane nad sredstvima za projekat na Marijin Dvoru 7. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nastavljeno je ispitivanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo”, koja je potvrdila da je osnivač iz Slovenije upravljao sredstvima koja je dao za projekat na Marijin Dvoru u Sarajevu.
Sredinom decembra završne riječi u disciplinskom postupku protiv Sarajlije 7. Decembra 2022. Vijest Zamjenici glavne kantonalne tužiteljice sarajevskog Tužilaštva Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća govorili su o njenim odlukama koje su bile predmet disciplinskih prijava.
Aktivistice osudile dobrodošlicu delegaciji Irana i potez Bisere Turković 7. Decembra 2022. Vijest Grupa organizacija za zaštitu ženskih prava u Bosni i Hercegovini osudila je sastanak ministrice Bisere Turković s ministrom vanjskih poslova Irana dok u ovoj zemlji traju građanski protesti za veća prava žena praćeni nasiljem i ubistvima.
Žene i djevojčice stradale u ratu potrebno skloniti sa margina kolektivnog sjećanja 7. Decembra 2022. Vijest U 12 gradova sutra će biti obilježen 8. decembar, za koji je podnesena inicijativa Državnom parlamentu da bude proglašen Danom sjećanja na žene stradale u ratu u Bosni i Hercegovini, kako bi se načinio iskorak u pravcu sklanjanja žena sa margina kolektivnog sjećanja, što bi doprinijelo pomirenju kroz brisanje podjela utemeljenih u ratnoj memorijalizaciji, ali i ostvarivanju ravnopravnosti spolova.
Podignuta optužnica za zločine u Lješevu kod Ilijaša 7. Decembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koja ih tereti za ubistvo 20 civila i ranjavanje dvije osobe 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša.
Delimustafić i ostali: Ponovo odgođeno suđenje zbog nedolaska zastupnika optuženih 6. Decembra 2022. Suđenje Suđenje u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih optuženih za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala, ponovo je odgođeno zbog nepojavljivanja zastupnika dvaju optuženih pravnih lica.