Vijesti


Spomenici stradaloj djeci šalju najsnažniju antiratnu poruku 14. Maja 2024. Vijest Tridesetak mladih osoba s prostora bivše Jugoslavije boravilo je u Prijedoru i selu Zecovi u sklopu studijske posjete “Put sjećanja na djecu stradalu u ratu“ u organizaciji Centra za mlade “Kvart“, a u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u BiH od 1992-1995. godine.
Debevcu i Mehmedagiću ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta 14. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno–sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukinuta mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Alisa Ramić nije tražila odgodu izdržavanja kazne zatvora 14. Maja 2024. Vijest Državni sud nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za Alisu Ramić, pravosnažno osuđene na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. na Ilidži, saznaje Detektor.
Delimustafić i ostali: Pravni zastupnik predložen kao svjedok u optužnici 14. Maja 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu otkazano je suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, jer je jedan od zastupnika optuženih pravnih lica predviđen kao svjedok u optužnici.
Helezovo odavanje počasti žrtvama Grabovice porodicama vraća nadu u istinu 13. Maja 2024. Vijest Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao je počast civilima hrvatske nacionalnosti koje su početkom septembra 1993. u Grabovici kod Mostara ubili pripadnici Armije BiH.
Odgođeno disciplinsko ročište protiv tužioca Adisa Berbića 13. Maja 2024. Vijest Prvostepeno disciplinsko ročište protiv tužioca zeničkog Kantonalnog tužilaštva Adisa Berbića odgođeno je zbog njegove nemogućnosti da pristupi jer je, kako je rečeno, počeo raditi.
Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog zdravstvenog stanja optužene Mulaosmanović 13. Maja 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optužene Azre Mulaosmanović.
MUP tvrdi da se napad na policajce u Potočarima desio van prostora Memorijalnog centra 10. Maja 2024. Vijest Nedavni napad na policajce u Potočarima, u vrijeme najava napada na mezarje, desio se van prostora Memorijalnog centra i bio je usmjeren na redovnu kontrolu, naveli su iz policije za Detektor.
Višedecenijska borba za istinu, pravdu i pronalazak nestalih Hadžićana 10. Maja 2024. Vijest Pravosuđe mora pronaći odgovorne za ubistva 94 logoraša iz Hadžića, od kojih tijela 51 nikad nisu pronađena, poručeno je tokom obilježavanja godišnjice zločina nad hadžićkim logorašima.
Festival LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana početkom juna u Sarajevu 10. Maja 2024. Vijest Četvrto izdanje festivala Kvirhana – koji ove godine sloganom “Bujrum slobode!” fokus stavlja na siguran prostor za sve i čiji program će uključivati predstave, izložbu, koncerte, filmove te razgovore o LGBTIQ+ aktivizmu i pravima – bit će održano od 6. do 8. juna u Sarajevu, najavio je Sarajevski otvoreni centar (SOC).