Vijesti


Paravac i ostali: Izricanje presude odgođeno za početak augusta 16. Jula 2024. Vijest Iako zakazano za danas, ročište na kojem će se izreći presuda Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, optuženima za zločine u Doboju i Tesliću, prolongirano je za 6. august.
Delimustafić i ostali: Tužilaštvo završilo s čitanjem optužnice 16. Jula 2024. Suđenje Nakon više od šest godina od potvrđivanja, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je na današnjem ročištu završilo s čitanjem optužnice, započetim u aprilu, protiv Alije Delimustafića i ostalih koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje, preprodaju nekretnina i druga krivična djela.
Naredba za raspisivanje potjernice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom 16. Jula 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjerenice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravosnažno osuđeni na po 18 godina zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Miroslava Janjića 16. Jula 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju nekadašnjeg tužioca Državnog tužilaštva, a sada sudije Suda BiH, Miroslava Janjića protiv odluke Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom je oglašen odgovornim za upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužioca, te sankcionisan pismenom opomenom koja se javno ne objavljuje.
Da li ste imali iskustvo abortusa? Pomozite nam da uradimo priču 15. Jula 2024. Vijest Da li ste tražili uslugu abortusa od zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini ili ste od ljekara tražili savjet o tome? Ili ste možda samo tražili informacije o mogućnostima da napravite abortus vi ili neko iz vaše uže porodice?
Podignuta optužnica za terorizam 12. Jula 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jedne osobe koja se tereti da je javno prijetila uposlenicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.
U Beogradu zakazano suđenje za zločine u Prijedoru 12. Jula 2024. Vijest Viši sud u Beogradu zakazao je naredne sedmice suđenje Danetu Bajiću i Miodragu Kneževiću, optuženima za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine, nakon što je ovaj predmet ustupljen srbijanskom pravosuđu.
Tužilaštvo BiH arhiviralo istragu zločina u Repovcima kod Konjica 12. Jula 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage za zločin koji se 12. jula 1992. dogodio na regionalnom putu Repovci – Bradina kada je ubijeno devet pripadnika Armije BiH, dok pravosuđe u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ima evidentiran predmet protiv nepoznatih počinilaca.
Pozivi iz Potočara na sjećanje na ubijene i borbu protiv negiranja genocida 11. Jula 2024. Vijest Na komemoraciji povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici 1995., preživjeli, porodice žrtava te domaći i međunarodni predstavnici su u Memorijalnom centru Srebrenica poručili da se genocid ne smije zaboraviti, ali isto tako i ukazali na važnost izgradnje budućnosti i borbe protiv negiranja i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.
Ristanić od BiH traži 15 hiljada maraka naknade 11. Jula 2024. Vijest Đorđe Ristanić je nakon pravosnažne oslobađajuće presude za zločine u Brčkom tužio Bosnu i Hercegovinu sa zahtjevom mu se isplati 15 hiljada maraka zbog nanesenog duševnog bola, te povreda ugleda i časti.