Vijesti


Sudovi i tužilaštva polovično odgovaraju na upite o informacijama: Transparency International 6. Decembra 2022. Vijest Sudovi i tužilaštva u Bosni i Hercegovini nisu odgovorili u roku na gotovo polovinu zahtjeva za pristup informacijama i drugačije odgovaraju na zahtjeve organizacija i građana, te vidno manje na upite medija, rečeno je tokom predstavljanja analize o transparentnosti pravosudnih institucija na konferenciji u Sarajevu.
Podignuta prva Sky i Anom optužnica protiv osam osoba 6. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo u periodu od 2020. do 2022. godine.
Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve genocida u Srebrenici 6. Decembra 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti te da je stradala tokom genocida u julu 1995. godine, ekshumirani su na lokalitetu Bučinovića u općini Srebrenica, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Uhapšen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić 6. Decembra 2022. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
“Progovara(j)mo”: Podizanje svijesti o nevidljivim ranama i posljedicama ratnog seksualnog nasilja 5. Decembra 2022. Vijest Otvaranjem u sarajevskoj Vijećnici izložbe “Progovara(j)mo za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata”, koju su kreirale preživjele žene žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena zbog rata u saradnji s Muzejom ratnog djetinjstva, ukazano je na višestruke probleme s kojima se ove osobe suočavaju, te apelovano na predstavnike vlasti da ih riješe usvajanjem neophodnih zakona.
Oslobođen za ratne zločine u Bosanskoj Krupi traži odštetu od 29.000 KM 5. Decembra 2022. Vijest Jadranko Šaran, pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi u periodu od septembra 1995. do jula 1996. godine, potražuje od Bosne i Hercegovine 29.626 konvertibilnih maraka u ime naknade materijalne i nematerijalne štete.
Osuđeni za zločine u Sarajevu upućeni na izdržavanje kazne 5. Decembra 2022. Vijest Nakon što im je prvobitno odgođeno izdržavanje kazne na određeno vrijeme zbog zdravstvenog stanja, Senad Džananović i Edin Gadžo su upućeni na izdržavanje zatvorske kazne od ukupno 16 godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Tešić i Lošić oslobođeni optužbi za zločine u Vlasenici 5. Decembra 2022. Vijest Prvostepenom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni su optužni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ivanu Zeleniki objedinjene kazne za zločine počinjene u Mostaru 5. Decembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom su preinačene pravosnažne presude ovog i Vrhovnog suda Federacije BiH te je Ivanu Zeleniki izrečena jedinstvena kazna od osam godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Mostara.
Iduće sedmice izricanje presude za zločin kod Brčkog 2. Decembra 2022. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje presude Hazimu Fazloviću kojeg optužnica tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.