Vijesti


Novalić i ostali: Protokolisani i neprotokolisani ugovor 24. Novembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) ugovor sa “Srebrenom malinom” za jedan tip respiratora protokolisan, dok ugovor s drugom oznakom respiratora nije.
Vakcinacija u Zetri Zloupotrebe vakcinacije u Zetri ostale nekažnjene 24. Novembra 2021. Vijest Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo odbija odgovoriti na koji način su sankcionisane osobe za koje je utvrđeno da su zloupotrebljavale proces vakcinacije na samom njegovom početku. Druge institucije nemaju potvrde da su zloupotrebe sankcionisane.
“Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”: Od danas konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 24. Novembra 2021. Vijest Konferencija “Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”, koja će se održati u periodu od 24. do 26. novembra 2021. godine u Sarajevu u organizaciji Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, ima za cilj da u saradnji sa srodnim organizacijama te drugim akterima osigura učešće preživjelih žena i djece rođene zbog rata, u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status, čime bi se doprinijelo poboljšanju njihovog položaja u bh. društvu i šire.
Digitalni svijet između slobode izražavanja i govora mržnje: Proglasiti internet javnim prostorom 23. Novembra 2021. Vijest Trenutno zakonodavstvo o govoru mržnje i slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće, ali se u praksi ne kažnjavaju visoki zvaničnici, rečeno je, između ostalog, tokom Okruglog stola: “Digitalni svijet između slobode izražavanja i govora mržnje – Uloga medija, zakonodavaca i nezavisnih regulatora”, održanog danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).
Sud BiH izlaz Ukinut pritvor optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 23. Novembra 2021. Vijest Državni sud je uvažio prijedlog Odbrane te ukinuo pritvor Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Salihović: Optuženi i njegov branilac nisu se pojavili na današnjem ročištu 23. Novembra 2021. Suđenje Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je jer se optuženi i njegov branilac Rifat Konjić nisu pojavili na današnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
Banjalučki inspektor osuđen zbog primanja mita 23. Novembra 2021. Suđenje Okružni sud u Banjaluci nepravosnažno je osudio policijskog službenika Nenada Grujića zbog primanja mita tokom istrage na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 3.000 KM, uz zabranu obavljanja službene dužnosti u trajanju od pet godina nakon pravosnažnosti presude.
Sud BiH izdao naredbu da se za Simom Stuparom raspiše potjernica 22. Novembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice za Simom Stuparom, koji je prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Vlasenice, a nakon informacija Državnog tužilaštva da je napustio teritoriju BiH.
Korupcijom u oblasti gradnje i urbanizma u Sarajevu se finansiraju političke partije, upozorava Kafedžić 22. Novembra 2021. Vijest Broj prijava na nepravilnosti u oblasti gradnje i izdavanja urbanističkih dozvola u Sarajevu značajno je povećan ove godine, upozoreno je na konferenciji za medije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Srećku Aćimoviću odbijen zahtjev za ukidanje izdržavanja zatvorske kazne 22. Novembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev Srećka Aćimovića za privremenom mjerom ukidanja izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.