Vijest

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu za zločin u Štrpcima

6. Februara 2023.14:35
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na presudu kojom je Luka Dragičević oslobođen optužbe za zločin u Štrpcima, kao i na visinu kazne od po 13 godina koja je izrečena za ostalih sedam optuženih u ovom predmetu.

Stanica u Štrpcima. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH žalbom, koja je 3. februara upućena Sudu BiH, traži da se Dragičević proglasi krivim i kazni po zakonu, kao i da se svi ostali osude na strožije kazne zatvora, s obzirom na težinu počinjenog zločina.

“O ulaganju žalbe na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH će informisati porodice oštećenih osoba koje se nalaze na području Srbije i Crne Gore“, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon punih sedam godina suđenja, u oktobru prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada, a Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci sudjelovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Ovom presudom je Dragičević oslobođen optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

U presudi se navodi da su se optuženi sa ostalim pripadnicima naoružane formacije kamionom dovezili do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i nakon legitimisanja izveli 20 putnika, među kojima je bio i kondukter, a koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

U odvojenom postupku, Sud BiH je osudio Bobana Inđića na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Višegradske brigade VRS za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada.

Jasmin Begić