Vijest

Ratni logor “Kon-Tiki” postaje muzej

2. Februara 2023.11:32
Objekat nekadašnjeg logora “Kon-Tiki” predat je Vladi Kantona Sarajevo, koja će ga preurediti u muzej posvećen čuvanju sjećanja na nezakonito zatočene i zlostavljane civile.
Objekat bivšeg logora “Kon-Tiki”. Foto: Vlada Kantona Sarajevo.

U sarajevskoj općini Vogošća je objekat bivšeg logora “Kon-Tiki” zvanično predat Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i on će biti preuređen u “Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine”.

Nekadašnji restoran “Kon-Tiki” i podzemni bunker pored njega korišteni su tokom rata 1992.–1995. kao objekti za zatočenje civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon više od deset godina, realizirali smo skupštinsku odluku i započeli proces preuređenja prostora ‘Kon-Tiki’, a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja”, rekao je za BIRN Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

“Službenom primopredajom, sada možemo započeti proces preuređenja objekta i bunkera iz Drugog svjetskog rata koji se nalazi pored”, dodao je Osmanović.

Vlada Kantona Sarajevo je u januaru kupila objekte logora “Kon-Tiki” i “Bunker” zajedno sa okolnim zemljištem za 750.000 konvertibilnih maraka (oko 380.000 eura).

Prema riječima Osmanovića, za renoviranje i opremanje prostora osigurano je još 300.000 KM (oko 150.000 eura), a završetak radova planiran je sredinom 2023. godine.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Branko Vlačo, koji je, prema presudi Suda BiH, uspostavio logor “Bunker”, 2015. je osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Vogošći.

Presudom je utvrđeno da je učestvovao u širokom i sistematskom napadu snaga bosanskih Srba koji je uključivao progon civila nesrpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatočeni u logorima “Planjina kuća”, “Nakina garaža” i “Bunker”.

Sud BiH je 2019. osudio Jovana Tintora, bivšeg savjetnika Radovana Karadžića, na 10 godina zatvora zbog nezakonitog zatočenja i zlostavljanja zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Vogošće.

 

Azem Kurtić