Suđenja


Samardžija Zdravko: Povrijeđen u akciji na selo Večiće 4. Jula 2022. Suđenje U nastavku suđenja Zdravku Samardžiji, optuženom za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je govorio o akcijama na sela Bilice i Večiće, gdje je povrijeđen tokom borbe.
Kuzmanović i ostali: Ništa nisu znali o najmilijima dok nisu ekshumirani 4. Jula 2022. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o odvođenju članova njihovih porodica iz naselja na području Teslića 1992. godine, i kako o njima ništa nisu znali dok nisu ekshumirani.
Bihać: Odgođeno suđenje Senadu Salkiću za 25. august 4. Jula 2022. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Bihaću odgođeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području općine Velika Kladuša u novembru 1994. godine, jer on u isto vrijeme ima zakazano ročište u drugom predmetu na Sudu Bosne i Hercegovine.
Dragičević i ostali: Odbrane Poluge i Šekarića traže oslobađanje 1. Jula 2022. Suđenje Odbrane Novaka Poluge i Dragana Šekarića zatražile su oslobađajuću presudu od optužbi za otmicu civila iz voza u Štrpcima te njihovo zlostavljanje i ubistva na području Višegrada u februaru 1993. godine, ocijenivši da nije dokazano učešće optuženih u ovim djelima.
Trifunović Miladin: Na Žuči bili u nadležnosti Rajlovačke brigade 30. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedoci Odbrane Miladina Trifunovića govorili su o sukobima na Žuči 1992. godine, navodeći da su naredbe dobijali od Rajlovačke, a ne Vogošćanske brigade.
Odbrana osporavala nalaz vještaka na suđenju Slavici Injac 30. Juna 2022. Suđenje Unakrsnim ispitivanjem vještaka ekonomske struke na Okružnom sudu u Banjoj Luci nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Advokat Odbrane Vlado Adamović osporavao je nalaz i mišljenje vještaka o ulozi Agencije u propasti “Bobar banke”.
Pero Radić i drugi Radić Pero i ostali: Muža i sinove posljednji put vidjela kod škole u Malešiću 30. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su u maju 1992. godine određeni ljudi odveli nju i njenu porodicu iz kuće u Jusićima kod Zvornika, te da je tada posljednji put vidjela muža i sinove.
Kandić i drugi Kandić i ostali: Počelo suđenje za ubistva stotinu civila s područja Nevesinja 29. Juna 2022. Suđenje Suđenje osmorici bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za zločine nad civilima s područja Nevesinja i Mostara počinjene 1992. i 1995. godine, počelo je čitanjem optužnice koja ih tereti za ubistva oko 100 djece, žena i muškaraca, te zatvaranja, fizička i seksualna zlostavljanja.
Matuzović i ostali: Nema dokaza za vojnu opravdanost zatvaranja Srba 29. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, vještak vojne struke je izjavio da nema dokaza za vojnu opravdanost zatvaranja Srba te da nema dokaza da su oni pružali oružani otpor.
Samardžija se izjasnio da nije kriv za ubistva civila u Bijeljini 28. Juna 2022. Suđenje Milenko Samardžija negirao je krivicu za zločine počinjene na području Bijeljine u septembru 1992. godine, a ročište za izjašnjenje drugooptuženog Koste Stanića bit će naknadno zakazano.