Suđenja


10. Maja 2021.Suđenje

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Malko Koroman je izjavio da, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, nije imao nikakve veze s fiskulturnom salom u kojoj su bile zatočene osobe, dodavši da nije bilo ovog suđenja, ne bi nikad saznao šta se dešavalo.

10. Maja 2021.Suđenje

U Sudu Bosne i Hercegovine će 21. juna, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene u Donjem Vakufu, rečeno je na statusnoj konferenciji.

10. Maja 2021.Suđenje

Odbrana Ramiza Drekovića, optuženog za zločin počinjen na području Kalinovika, nastavila je unakrsno ispitivanje svjedoka koji je bio na uviđaju kada je 1995. nastradala 15-godišnja djevojčica Stanislava.

4. Maja 2021.Suđenje

Svjedoci Odbrane izjavili su da nemaju saznanja da je optuženi Rade Garić privodio i zarobljavao civile na području Vlasenice.

29. Aprila 2021.Suđenje

Na obnovljenom suđenju za zločine na području Hadžića, optuženi Bećir Hujić ispričao je kako je nakon postavljenja za upravnika poboljšao uslove boravka pritvorenika u “Silosu”, koji su kada je došao bili “nikakvi”.

29. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločin počinjen na području Milića, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz zaštićene svjedokinje Z-3, koja je izjavila da su joj u napadu na selo Zaklopača ubijeni 12-godišnji sin i suprug.

28. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine na području Prijedora, svjedok Odbrane ispričao je kako je u avgustu 1992. godine učestvovao u akciji sa optuženim Đurom Adamovićem i još jednim komšijom i kako im je bio zadatak obezbjeđenje pored šume Ketenište.

28. Aprila 2021.Suđenje

Suđenje nekadašnjim policijskim rukovodiocima u Vlasenici počelo je iznova pred Sudom Bosne i Hercegovine uz povratak prvooptuženog Maneta Đurića u sudnicu i novu predsjedavajuću Vijeća.

28. Aprila 2021.Suđenje

Nakon što je vještak medicinske struke naveo da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja Dragoslava Bojića, optuženog za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Sudsko vijeće je ročište u ovom predmetu odložilo na neodređeno vrijeme.

27. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine u Vlasenici, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o saznanjima u vezi sa ubistvima muškaraca na lokalitetu Mračni dol.