Suđenje

Miljanović i ostali: Priče da su kamionom odvezene ubijene porodice

22. Aprila 2024.16:20
U nastavku suđenja za zločine počinjene u septembru 1992. u Bijeljini, svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su detalje koje su čuli o kamionu kojim su odvezeni članovi porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić, kao i o tome da su ih odveli policajci.
Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Na početku ročišta saopćeno je da je kao nedopušten odbijen zahtjev Duška Tomića, branioca Steve Bokarića, za izuzimanje Dragana Vukajlovića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća. Nakon toga, Vukajlović je opomenuo ovog branioca zbog ponašanja u sudnici, uz najavu da će naredni neprofesionalizam biti sankcionisan.

Prvi svjedok Tužilaštva, penzionisani policajac Mirko Simić ispričao je kako je početkom 1992. rukovodio rezervnom stanicom policije u naselju Dragaljevac, kao i da je čuo da su članovi porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić “odvezeni tamićem”.

Ispričao je kako se vlasnik tamića Vojko Stokanović, s još tri osobe, vraćao s ratišta i kako su mještani Dragaljevca u ovom vozilu vidjeli raznu robu i to prijavili policiji u Bijeljini. Simić je dodao da mu je, po prijavi, naređeno da kontrolira ovo vozilo, a nakon što su Stokanović i drugi to odbili govoreći kako su vojni obveznici, intervenirala je Vojna policija i Interventni vod iz Bijeljine, koji je zaplijenio vozilo s robom i uhapsio Stokanovića i ostale.

Svjedok se prisjetio kasnijih priča da je neko uzeo kamion od policije i iskoristio ga za odvoženje tri porodice. Pričalo se, prema svjedoku, da je kamion uzet od “Maurićeve jedinice”, čiji su pripadnici nosili svijetle uniforme.

Simić je posvjedočio da je poznavao članove porodice Sarajlić. Čuo je, kako je rekao, priče da su članovi porodica ubijeni negdje na rijeci Drini. Nakon toga vidio je, u mjestu u kojem je živio, da je kamion vraćen vlasniku, koji je također pušten na slobodu.

Svjedočio je na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine i Sokoca. Optužnica ih tereti za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći s 24. na 25. septembar 1992. godine. Samardžija je optužen i da je na obali Drine iz neposredne blizine pucao u trojicu muškaraca koje je 11. septembra 1992. privela policija.

Miladin Vasilić, koji je također radio kao policajac u Bijeljini, ispričao je da je tokom 1992. raspoređen u saobraćajnu policiju, te da je radio na punktu Pavlovića most, na granici BiH i Srbije.

Prisjetio se da je, u noći kada su odvedene tri porodice iz bijeljinskog naselja Bukreš, radio od 22 do šest sati, te da je na putu kući prošao kroz ovo naselje. Dodao je da je blizu kuće porodice Sarajlić ugledao policajca, te da se zaustavio i pitao ga da li ide do stanice da ga poveze, na što je policajac odgovorio da je tu dežurni, da su pokupili neke ljude i da tu čuva kuće.

Nakon tri dana, čuo je da su porodice iz tih kuća pokupljene i odvedene, a sjetio se da je na radiju objavljeno da su to uradili pripadnici policije. Posvjedočio je kako je u stanici čuo priče da je odgovorna Državna bezbjednost i da su to uradili “Golubari”, odnosno članovi Maurovićeve jedinice.

Svjedok je rekao da je Dušan Dmitrović bio stric njegovog kuma i da je čuo priče kako je on kroz roletne iz svoje kuće vidio tamić i policiju koja kupi te porodice. Dodao je i da je čuo priče da Stevo Bokarić radi za Državnu bezbjednost i da je često dolazio u Bukreš.

Nastavak sušenja zakazan je za 13. maj.

Enes Hodžić