Članak

Preslušavanje svjedočenja na novom suđenju Damjanovićima

15. Novembra 2013.00:00
Novo suđenje Goranu Damjanoviću i Zoranu Damjanoviću počinje 21. novembra, kada će nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi krenuti i preslušavanje iskaza svjedoka.

This post is also available in: English

Iako su Goran i Zoran Damjanović 2007. pravosnažno osuđeni na 11, odnosno deset i po godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Sarajeva, do obnavljanja postupka došlo je nakon što su Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavni sud BiH zaključili da je u ovom predmetu pogrešno primijenjen Krivični zakon BiH.     

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja, tužiteljica Vesna Ilić je rekla da Tužilaštvo BiH neće izmijeniti optužnicu koja optužene tereti po Krivičnom zakonu BiH.

Tužilaštvo je predložilo da se ne preslušavaju iskazi svjedoka pošto samo treba riješiti pitanje sankcije. Međutim, Odbrane su imale drugačiji stav.

Senad Kreho, branilac Gorana Damjanovića, predložio je da se preslušaju iskazi svjedoka datih pred prvostepenim vijećem Suda BiH.

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskim vijećem, upitala je za mogućnost nepreslušavanja svjedočenja u sudnici, jer je Vijeće to već učinilo, na što je Fahrija Karkin, branilac drugooptuženog, kazao da se dokazi “moraju izvesti”.

Braća Damjanovići su u prethodnom postupku bili proglašeni krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), sa drugim vojnicima 2. juna 1992. godine tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka, te su osuđeni po Krivičnom zakonu BiH.

Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

Smatrajući da je u ovom slučaju kao blaži treba primijeniti Krivični zakon bivše Jugoslavije, branilac Gorana Damjanovića žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a Odbrana Zorana Damjanovića Ustavnom sudu BiH.

Smatrajući da su im mogle biti izrečene blaže kazne, ovi sudovi su odlučili da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije. Sud BiH prihvatio je odluke, te ukinuo presudu.

Sudsko vijeće upitalo je tužiteljicu da li ostaje kod tačke optužnice koja Gorana tereti za nedozvoljeno oružje, na što je ona odgovorila: “To je spušteno na kantonalni nivo ako se ne varam.”

Pravosnažnom presudom Suda BiH koja je ukinuta, Goran Damjanović je oslobođen optužbi za nedozvoljeno držanje oružja koje je pronađeno prilikom hapšenja.

Damjanovići su nakon odluke Suda u Strasbourgu pušteni sa izdržavanja kazne, nakon više od šest godina. 

Amer Jahić


This post is also available in: English