Članak

Potvrđena presuda braći Damjanović

18. Marta 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Damjanovići su 13. decembra 2013. proglašeni krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, s drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva. Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

Damjanovići su već ranije bili osuđeni pred Sudom BiH za ovo djelo na 11, odnosno deset i po godina zatvora. Nakon što je Evropski sud u Strasbourgu zaključio da je u njihovom slučaju trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, a ne Krivični zakon BiH, obnovljeno im je suđenje.

Primijenjujući odluku Evropskog Suda, Sud BiH je umanjio kaznu braći Damjanović za po četiri i po godine zatvora, osudivši Gorana Damjanovića na šest i po, a Zorana na šest godina zatvora.

Na ovu presudu Tužilaštvo BiH se žalilo tražeći da se Damjanovićima izrekne strožija kazna, dok su Odbrane tražile blaže kazne.

“Apelacijsko vijeće je održalo sjednicu na kojoj su tužitelj i obrana izložili svoje navode iz žalbe i odgovora na žalbu, nakon čega je Apelacijsko vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i razloga, te donijelo drugostupanjsku odluku”, navodi se saopštenju Suda.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English