Analiza

Sjeverna Makedonija i njeni balkanski susjedi ne mogu sami da se bore protiv terorizma

Sjedište Evropola. Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Sjeverna Makedonija i njeni balkanski susjedi ne mogu sami da se bore protiv terorizma

2. Februara 2022.15:03
2. Februara 2022.15:03
Saradnja sa međunarodnim agencijama poput Evropola ima ključno značenje ukoliko Sjeverna Makedonija i ostale zemlje Zapadnog Balkana žele da pobijede u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

This post is also available in: English

A saradnja sa međunarodnim institucijama i agencijama može dodatno pomoći tim naporima.

Osim centralnih institucija EU poput Evropske komisije, u borbi protiv terorizma i ekstremizma, od vitalnog su značaja i tela poput Evropola, evropske policijske agencije.

Evropol, prvenstveno preko svog Evropskog centra za borbu protiv terorizma, (ECTC) ima zaključeno operativne i radne sporazume sa svim zemljama Zapadnog Balkana i redovno razmenjuje informacije o borbi protiv takvih pretnji.

Saradnja između Severne Makedonije i Evropola datira još od 2007. godine, kada su ove dve strane potpisale strateški sporazum. Severna Makedonija je 2011. potpisala sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom, a 2015. je otvorila kancelariju za vezu u sedištu agencije u Holandiji.

Istraga u kojoj je Severna Makedonija blisko sarađivala sa Evropolom je ona koja se vodila o terorističkom napadu koji se u novembru 2020. godine desio u Beču, pri čemu su stradale četiri osobe. Počinitelj Kujtim Fejzulai imao je dvojno državljanstvo – austrijsko i makedonsko, a vlasti obe zemlje intenzivno su sarađivale preko Evropola nakon smrtonosnog napada.

Severna Makedonija je takođe 2021. godine učestvovala u operaciji Štit II koju je koordinisao Evropol, a koja je imala za cilj da razbije trgovinu lažnim lekovima i doping supstancama. U ovoj su operaciji uhapšene 544 osobe, te zaplenjene lažne farmaceutske i ilegalne doping supstance u vrednosti od 63 miliona evra.

Policija Severne Makedonije svakodnevno dostavlja informacije agenciji o ilegalnoj trgovini drogom i oružjem, terorizmu, ilegalnoj migraciji, trgovini ljudima i raznim finansijskim krivičnim delima, kao što su pranje novca, cyber kriminal ili finansijske prevare.

Prema najnovijem izveštaju Evropske komisije o Severnoj Makedoniji, postoji “dobra i redovna razmena informacija” sa Evropolom.

Brza razmena informacija ima ključni značaj


Pripadnici specijalnih policijskih snaga Severne Makedonije, Albanije i Kosova tokom vežbe u martu 2019. godine. Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Za zemlje kao što je Severna Makedonija, brza razmena informacija sa međunarodnim agencijama može uveliko pomoći u tekućim i potencijalnim istragama i sprečiti da se smrtonosni napadi, poput onog u Beču, ponove.

“Osim što imamo status operativnog partnera sa Evropolom, u oblasti borbe protiv terorizma uspostavili smo mehanizme i protokole za brzu razmenu informacija koji funkcionišu na visokom nivou i značajno doprinose borbi protiv terorizma”, kazali su za BIRN iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije.

Radna grupa Evropola za identifikaciju terorista formirana je krajem 2019. godine i održava redovne sastanke sa državama članicama i operativnim partnerima kao što je Severna Makedonija.

“Ovu radnu grupu Evropol organizuje svakih nekoliko mjeseci. Države članice EU i operativni partneri sa kojima Evropol ima sporazum se zatim pozivaju da se pridruže akcijama koje se fokusiraju na određenu pretnju, kao što je džihadistički terorizam ili krajnje desni ekstremizam”, rekla je za BIRN Kler Žorž, zamenica portparola Evropola.

Severna Makedonija nije direktno uključena u radnu grupu, ali može da koristi resurse i informacije koje su joj od pomoći u borbi protiv terorizma, objašnjavaju iz MUP-a Severne Makedonije.

“Kroz uspostavljene mehanizme, kao operativni partner, možemo da koristimo resurse i informacije koje bi nam bile od interesa u borbi protiv terorizma, koji je svakako globalni izazov”, dodaju iz MUP-a.

Centar za borbu protiv terorizma Evropola takođe obezbeđuje resurse za sve tekuće istrage.

“Rad ove Radne grupe je podržan od strane Evropskog centra za borbu protiv terorizma Evropola, gde blizu stotinu članova osoblja podržava države članice EU u njihovim istragama protiv terorizma”, objašnjava Žorž.

Rizik od pogrešne procene


Policajci tokom vežbe u martu 2019. godine. Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U nekim slučajevima može doći i do određenih grešaka. Međunarodne organizacije i institucije ne prave uvek ispravnu procenu mogućih pretnji na terenu, što kasnije može da košta.

Jedna takva je rastuća pretnja desnog i levog ekstremizma i kako se na nju gleda u Severnoj Makedoniji.

“Kada je reč o međunarodnim organizacijama u regionu, iz onoga što sam video na ovu temu u protekloj deceniji, vrlo se malo pažnje posvećuje desnom i levom radikalnom ekstremizmu”, ističe za BIRN Mihal Vit, docent za međunarodne odnose na Univerzitetu Metropolitan u Pragu.

“Ono što nedostaje je sposobnost sagledavanja veze između organizovanog kriminala i radikalne desnice/levice, iako postoje brojni dokazi koji naginju u ovom pravcu, kao i istraživačkih priča objavljenih na ovu temu”, dodaje on.

Vit, koji trenutno živi u Skoplju, kaže da se ove pretnje često smatraju manje značajnima nego što jesu.

“Ova veza čini se osetljivom, tako da je interesovanje međunarodnih organizacija generalno malo u poređenju sa, na primer, rodno zasnovanim nasiljem”, objašnjava Vit.

Istrage i krivično gonjenje mogu biti bolji

Regionalna i međunarodna saradnja u oblasti provođenja zakona može se, na dugi rok, pokazati kao veoma korisnom za zemlje.

Studija Evrothinka, istraživačkog centra za spoljnu politiku i bezbednost, sa sedištem u Skoplju, navodi da je, kada je reč o odgovoru na terorizam, Severna Makedonija umereno spremna u pogledu evropskog zakonodavstva i standarda.

Saradnja kao što je ona sa Evropolom sugeriše da postoji prostor za unapređenje istraga i krivičnog gonjenja terorizma, posebno finansiranja terorizma, navodi se u studiji.

Iz MUP-a Severne Makedonije ističu da je direktna komunikacija i razmena informacija sa drugim članicama Evropola i partnerskim zemljama, jedna od najznačajnijih prednosti do sada.

“Konkretno, u borbi protiv terorizma, uspostavljena je direktna komunikacija i razmena informacija na operativnom nivou između OEBS-a/ODIHR-a – Sektora za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma sa svim relevantnim jedinicama za borbu protiv terorizma svih zemalja članica i partnera Evropola.

“Sve ovo je za nas bilo izuzetno pozitivno iskustvo”, naglasili su iz MUP-a.

Bojan Stojkovski


This post is also available in: English