Grad: Čelebići

TVJ-142-01-1280x720.jpg

7. Oktobra 2022.
Pucnjava u Janji u januaru ove godine samo je jedan od više od 70 incidenata koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zabilježila u proteklih godinu dana. Način na koji su policija i tužilaštva reagovali u ovom i drugim slučajevima obeshrabruje povratnike i povećava im strah od novih incidenata, a svaki neprocesuirani incident im je novi okidač za traume iz rata.


7. Marta 2014.
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da su bili zatočeni u logoru “Musala”, te su prepoznali optuženog Ibru Macića kao jednog od stražara.


29. Aprila 2013.
Posjetivši bivša mjesta zatočenja, preko 50 aktivista iz različitih dijelova BiH poručilo je da više nema mjesta negiranju zločina i diskriminaciji žrtava bilo koje nacionalnosti.


14. Novembra 2012.
Tokom dokaznog postupka, Optužba na suđenju Esi Maciću pokušala je dokazati da je optuženi učestvovao u ubistvu i premlaćivanju zatočenika u logorima Čelebići i Musala u Konjicu, dok Odbrana to negira. Sudsko vijeće će presudu izreći 15. novembra.