Suđenje

Vujović Ratko i ostali: Ispitivanje policajca iz Srebrenice u “Lovcu” u Šekovićima

18. Oktobra 2024.12:10
U nastavku suđenja za pomaganje u genocidu počinjenom 1995. u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u restoranu “Lovac” vidio bošnjačke zarobljenike, za koje je kasnije čuo da su ubijeni.
Optuženi i branioci u predmetu “Ratko Vujović i ostali “. Foto: BIRN BiH

Tomislav Popović kazao je da je radio kao veterinar i da je bio u sastavu Prve birčanske brigade. Ispričao je kako je otišao poslom do restorana “Lovac”, gdje ga je čovjek koji je bio glavni u policiji pozvao da vidi neke ljude.

“Bilo ih je desetak, fino su izgledali… Ispitivao je jednog, rekao je: ‘To je moj kolega iz Srebrenice’”, prisjetio se Popović, dodavši da je taj čovjek iz Srebrenice bio plav i krupan.

Svjedok je rekao da je tad saznao da se radi o Bošnjacima. Na pitanje da li je čuo za ubistva na Bišini, kazao je da je bilo priča i da je čuo da su to napravili pripadnici Desetog diverzantskog odreda.

Ratku Vujoviću, Ljubomiru Vlačiću, Vitomiru Pepiću, Milovanu Ognjenoviću, Goranu Viškoviću, Željku Dupljaninu i Vlastimiru Golijanu sudi se za pomaganje u genocidu. Optužnica obuhvata pogubljenja 65 zarobljenika nakon napada na Srebrenicu 11. jula 1995. na lokacijama na području Bišine u Šekovićima i kod Piskavice u Vlasenici.

Svjedokinja Sanela Sahanić rekla je da je živjela u Srebrenici i da je njen otac Nurija Jusufović radio u policiji. Navela je da je otac bio krupan i da je 1995. bio zamjenik komandira.

Ispričala je da su ljudi, nakon što je počelo granatiranje, krenuli prema Potočarima i da je i ona pošla s majkom i sestrama, dok je otac radio.

Sahanić je kazala da je u Potočarima njena majka doživjela slom i da su je odveli do Crvenog krsta, zajedno s dvojicom amidža. Rekla je da je, kada je išla po vodu, u Potočarima vidjela jednog mrtvog čovjeka.

“Došli su autobusi, naši ljudi su odvojeni, neki su bili iz mog razreda”, izjavila je svjedokinja, koja je u to vrijeme imala 15 godina.

S dvije mlađe sestre je otišla autobusom, a majku je vidjela poslije dva mjeseca, bila je u teškom stanju zbog preživljenih trauma.

Navela je da su ostaci njenog oca pronađeni u jami u Šekovićima. Kako je navela, pronađena je jedna cipela koju je njenom ocu dao amidžić prije nego što su naišli na zasjedu dok su se kretali šumom. Sahanić je kazala i da su trojica njenih amdiža pronađena na drugim lokacijama.

Branilac Petko Pavlović je predočio svjedokinji njene navode iz istrage da se početkom jula u Srebrenici pričalo da Armija BiH ne može držati linije i da će to područje pasti, kao i da im je 10. jula otac rekao da je došla naredba da svi vojno sposobni muškarci moraju otići. Sahanić je kazala da se ne sjeća da je to izjavila.

Braniocu Radivoju Lazareviću je rekla da je čula da se njen otac negdje na Baljkovici odvojio od kolone i od tada mu se gubi svaki trag. Kazala je da ne zna koliko je Baljkovica udaljena od Šekovića.

Tužiocu Tariku Crnkiću potvrdila je da su linije oko Srebrenice držale snage UN-a i da je Armija BiH bila razoružana.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. novembar.

Marija Taušan