Vijest

Naredne sedmice statusna konferencija u predmetu za genocid

24. Oktobra 2024.11:56
Sud Bosne i Hercegovine je za 31. oktobar zakazao statusnu konferenciju u predmetu Mileta Kosorića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici, radi saslušanja vještaka na okolnost zdravstvenog stanja i donošenja odluke o daljnjem toku postupka, potvrđeno je za Detektor.
Dragan Gotovac (advokat), Momčilo Tešić i Mile Kosorić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Dragan Gotovac, koji je do odlaska u penziju zastupao Kosorića, kaže da su vještaci medicinske struke radili njegovo vještačenje kako bi utvrdili da li je sposoban za suđenje, s obzirom da je u proteklom periodu imao nekoliko operativnih zahvata.

Detektor je pisao kako je Sudsko vijeće prije dvije i po godine, zbog zdravstvenog stanja, razdvojilo postupak protiv Kosorića u odnosu na Momčila Tešića, koji je u međuvremenu pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice 13. na 14. juli 1995. u Mršićima kod Vlasenice.

Optužnica tereti Kosorića da je, u svojstvu komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske, svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj da se zatoče i pogube vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz srebreničke enklave, a prisilno presele žene, djeca i starci. Pripadnici Vlaseničke brigade su, navodi se u optužnici, u mjestu Luke prisilno odvajali muškarce, koji su ubijeni u Mršićima, zaustavljali i pljačkali konvoje koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovali žene i djevojke prisilno izdvojene iz konvoja.

Tešić je prvobitno bio optužen kao pripadnik voda Vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je izrečena kazna za zločin protiv čovječnosti.

Posljednji put Kosorić je bio na ročištu koje je održano 20. decembra 2021. godine.

Jasmin Begić