Suđenje

Kosorić i ostali: Razdvojen postupak protiv Mileta Kosorića

24. Maja 2022.11:42
Sudsko vijeće razdvojilo je zbog zdravstvenog stanja postupak protiv Mileta Kosorića, optuženog za genocid u Srebrenici, a suđenje je nastavljeno drugooptuženom Momčilu Tešiću.

Dragan Gotovac, Momčilo Tešić i MIle Kosorić s jednog od ranijih dolazaka u Sud. Foto: BIRN BIH

Nakon što je vještak na ročištu održanom 15. aprila rekao da Kosorić trenutno nije sposoban da učestvuje u postupku zbog zdravstvenog stanja, Vijeće je zakazalo nastavak suđenja, uz ocjenu da postoje važni razlozi za razdvajanje postupka.

Predsjedavajuća Mira Smajlović napomenula je da je posljednji put u ovom predmetu suđenje održano 20. decembra 2021. te da je odgađano zbog bolesti optuženog, o čemu se na prošlom ročištu izjasnio vještak.

Tužilac Predrag Tomić kazao je da se protivi razdvajanju, predloživši timsko vještačenje.

“Da vidimo, ako nije sposoban da dolazi jednom sedmično na suđenje, da li može jednom mjesečno, da li može ako mi dođemo u Vlasenicu…”, rekao je Tomić.

Kosorić se nije pojavio na ročištu, a njegov branilac Dragan Gotovac osvrnuo se na neke navode ranijih vještaka koji su govorili o rizicima po zdravlje optuženog. Rade Golić, Tešićev branilac, kazao je da se protivi razdvajanju zbog interesa za dokaze koje izvodi Odbrana prvooptuženog.

Vijeće je nakon pauze donijelo odluku o razdvajanju, navodeći da će se suđenje Kosoriću nastaviti kada se za to steknu uslovi. Smajlović je rekla da je Tužilaštvo provelo svoje dokaze, a da je i Kosorićeva Odbrana počela sa svojim dokazima.

“Nakon dva ročišta i to će biti završeno”, kazala je predsjedavajuća Vijeća.

Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Tešić, bivši pripadnik Vojne policije, optuženi su da su s drugim pripadnicima vojnih snaga zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Suđenje Tešiću nastavljeno je ulaganjem pravila službe Vojne policije, što je jedini dokaz koji je njegova Odbrana predložila.

Tužilaštvu je ostavljen rok da se izjasni o eventualnim dodatnim dokazima. Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli, a Smajlović je kazala da Tužilaštvo treba biti spremno da tada iznese završnu riječ u slučaju da ne bude dodatnih dokaza.

Marija Taušan