Suđenje

Kosorić i ostali: Optuženog u julu viđali u Žepi

20. Decembra 2021.16:47
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedoci Odbrane su ispričali kako su optuženog Mileta Kosorića vidjeli na području Žepe u julu 1995. godine.
sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Božidar Klještan kazao je da je 13. jula dobio naređenje da ide u Žepu. Kako je rekao, bio je u pozadinskoj jedinici u Vlaseničkoj brigadi i bio je zadužen za hranu, a pretpostavljeni mu je bio Savo Čeliković.

Svjedok je naveo neka lica koja je vidio dok je boravio na području Žepe, među kojima i Kosorića.

“On dođe tu. Ponekad ruča, popije kafu”, kazao je Klještan.

Prisjetio se da je jedne prilike čuo kada je Kosorić razgovarao motorolom u vezi s pogibijom izvjesnog Kovačevića iz Vlasenice. Svjedok je rekao da je na terenu u Žepi ostao 15-ak dana.

Tužilac Predrag Tomić svjedoku je predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je u pozadinskoj jedinici bio do 1994. godine, a da je potom prešao u oklopnu jedinicu. Klještan je kazao da jeste prešao u oklopnu jedinicu, ali da je i dalje bio u pozadini i zadužen za hranu.

Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi se s Momčilom Tešićem, bivšim pripadnikom Vojne policije. Na teret im je stavljeno da su s drugim vojnicima zaustavljali vozila u mjestu Luke (opština Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Svjedok Dušan Kmezić rekao je da je bio pripadnik artiljerijske jedinice pri Drinskom korpusu, stacionirane na području Šekovića. On je kazao da je od pretpostavljenog pukovnika Borovine 13. jula dobio naređenje da idu na Žepu i da su krenuli sa artiljerijom.

Svjedok je ispričao da su stigli u kasarnu u Vlasenici, odakle su sutra rano ujutru krenuli prema Žepi i oko osam sati stigli u rejon Plane.

“Vidio sam Borovinu i majora Kosorića. Razgovarali su. Tu je bio i Kosorićev pratilac Marko Čalinić”, prisjetio se Kmezić.

On je dodao da su 16. jula dejstvovali artiljerijom i da je Borovinu zvao Kosorić kako bi mu rekao da obustavi paljbu jer granate padaju po njegovim vojnicima.

Suđenje se nastavlja 10. januara.

 

Marija Taušan