Suđenje

Paravac i ostali: Susret s Bjeloševićem u policiji

13. Juna 2023.14:31
Svjedok Odbrane prisjetio se susreta s optuženim Andrijom Bjeloševićem u junu 1992. u policiji u Doboju i kako mu je pomogao.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Duško Mitrović ispričao je da je krajem maja 1992. bio uhapšen u Derventi i sa još 150 Srba zatvoren u Domu vojske, a potom u jednoj školi. Kazao je da je nakon četiri dana odveden u Johovac, gdje su ga prije puštanja u razmjenu premlatili i dali mu jednu kovertu da ponese.

Svjedok je kazao da je, kada je pušten, trčao dok nije naišao na vojnika kojem je predao kovertu i koji ga je odveo da se umije jer je bio krvav. Kako je rekao, naišli su drugi vojnici i tražili njegovu ličnu kartu, koju nije imao kod sebe.

“Udari me, ti si špijun. Taj drugi me udario nogom u prsa”, prisjetio se Mitrović, dodajući da su ga odveli u Stanicu milicije u Doboju.

Tu je, kako je naveo, vidio policajca kojeg je poznavao, ali je on rekao da ne može garantovati za njega.

“Odjednom se stvori Andrija Bjelošević. Kad me vidio, kaže: ‘Vidi Duška, šta ti uradiše'”, kazao je svjedok, dodajući da su mu tada skinuli lisice.

Mitrović je dodao da je Bjelošević bio u vojnoj maskirnoj uniformi. Prema njegovim riječima, taj susret se dogodio 2. juna. Naveo je da je Bjelošević rekao da ga odvedu u bolnicu na pregled, te mu je kasnije pomogao da nađe prevoz prema Prnjajvoru.

“Andrija mi je spasio život. Ono su sve bile budale”, kazao je svjedok.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića, s Bjeloševićem su optuženi Borislav Paravac i Milan Savić. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Svjedok Zoran Ratkovac ispričao je kako je, radeći kao policajac u Derventi, pronašao veliku količinu naoružanja u vozilu koje je zaustavio. Predočena mu je službena zabilješka iz februara 1992. koju je sačinio, kao i fotografija uslikanog oružja iz vozila.

Svjedok je kazao da su zbog barikada bili blokirani skoro svi putevi. Naveo je da je u policiji radio do aprila 1992., a da su u Dervetnu došli pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih jedinica.

Na pitanje tužioca Edina Muratbegovića, Ratkovac je rekao da ne zna da li su u aprilu bile uklonjene barikade s puteva.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Marija Taušan