Suđenje

Taranjac i ostali: Preživljavanje strijeljanja među mrtvim tijelima

24. Jula 2023.15:41
Zaštićeni svjedok pričao je o strijeljanju koje je preživio u blizini Prijedora, na suđenju za zločine počinjene u Ljubiji, kao i o boravku u Domu u Miskoj Glavi te tuči na stadionu u Ljubiji, gdje je ubijen njegov rođak.

Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine S-8 posvjedočio je da je 1992. imao 20 godina i živio s porodicom u Hambarinama u Prijedoru, kada je, zbog granatiranja sela, morao pobjeći i skrivati se kod rodbine, prije nego se našao u opkoljenju srpske vojske, i kada je odveden u Dom u Miskoj Glavi. U Domu je bilo više od 100 muškaraca, a pojedini su izvođeni, kada su se čuli tupi udarci i jauci, kazao je svjedok.

Drugi ili treći dan su prevezeni u rudnik u Ljubiji, a tokom vožnje je u autobus ušao aktivni policajac kojeg su zvali Simo. Dodao je kako su ih izvodili prema stadionu, gdje su ih tukli civili i djeca, a osoba zvana Stiven je pitala njegovog rođaka šta ima od naoružanja. Nakon što je odgovorio da ima “zolj”, Stiven ga je ubio iz pištolja. Stiven je, kako je kazao, imao policijsku uniformu, te bio u svijetloj košulji kratkih rukava.

Svjedok S-8 je ispričao kako je tada dobio udarac u glavu, nakon čega je gubio svijest. Ubrzo je ušao u autobus u kojem je već bilo pet do deset skoro mrtvih ljudi, nakon čega su odvezeni na lokaciju na kojoj je uslijedilo strijeljanje. Prema njegovim riječima, izlazile su po tri osobe, koje su strijeljane, a potom je došao red na njega.

“Ovaj prvi što je išao, izađe, napravio je korak-dva i legao među mrtve. I ja izađem i napravim par koraka, možda četiri-pet, i ja sam očekivao pucanj, i legnem. Čujem: ‘Drži ga, hvataj ga’, čula se tu jurnjava i sve se smirilo, ja još uvijek ležim“, ispričao je S-8 te dodao da su baterijom i svjetlima auta osvjetljavali i ubijali žive, a on je preživio.

Dodao je da je poslije sreo čovjeka koji je bio s njim u autobusu, pa mu je ispričao kako su razbili staklo i pobjegli, zbog čega je nastala jurnjava.

Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić, Milan Vukić, Slobodan Knežević te Milorad Obradović optuženi su za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

U unakrsnom ispitivanju, S-8 je kazao da je u Domu u Miskoj Glavi bio najviše tri do pet dana. Na pitanje Babićeve Odbrane, da li je Simo bio zapravo Simo Drljača, svjedok je izjavio da može samo garantovati da je Simo bio aktivni policajac.

Prije saslušanja svjedoka, predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je kazao da je Sud od Odbrane Miodraga Glušca, u odnosu na kojeg je ranije postupak razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja, dobio podnesak u kojem navodi da je sposoban da prisustvuje suđenjima, nakon čega je Sud donio rješenje o spajanju postupka. Sud je Odbrani dao rok da se upozna s provedenim dokazima te saslušanim svjedocima, nakon čega bi se izjasnila da li nekog od svjedoka želi unakrsno ispitati ili iznijeti eventualne prigovore.

Termin nastavka suđenja će biti naknadno poznat.

Aida Trepanić