Suđenje

Pantić i ostali: Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude

21. Oktobra 2022.12:53
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Radomir Pantić i još četvorica optuženih oslobođeni optužbi za ubistva najmanje 57 civila 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača u opštini Milići, navodeći da nisu pravilno ocijenjeni iskazi svjedoka.
Radomir Pantić prilikom jednog od ranijih dolazaka u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Odbrane Pantića, te Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikole Lošića, zatražile su da se kao neosnovana odbaci žalba Tužilaštva, ocijenivši da sadrži netačne navode.

Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo da se prvostepena presuda ukine zbog povreda postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužiteljica Dika Omerović navela je da Prvostepeno vijeće nije s jednakom pažnjom cijenilo iskaze svjedoka Tužilaštva i Odbrane.

“Zanemarilo je izjave očevidaca zločina u kojem je ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti”, kazala je Omerović.

Prema njenim riječima, nisu pravilno cijenjeni iskazi svjedoka o prisustvu Pantića na mjestu događaja, kao i funkciji koju je u to vrijeme obavljao. Ona je podsjetila na iskaze zaštićenih svjedoka Z-22 i Z-6, te navela da nije jasno zbog čega Vijeće nije prihvatilo fotodokumentaciju na kojoj je svjedokinja identifikovla optuženog.

“Vijeće navodi da iskazi svjedoka nisu saglasni, ali selo je veliko i ne mogu oni na početku i na kraju sela govoriti isto… To je takav traumatičan događaj bio da je uticao na djelimične razlike u iskazima”, kazala je Omerović.

Osvrnula se i na svjedoke koji su govorili o prisustvu Jolovića, Vukotića, Miloševića i Lošića u Zaklopači, uz ocjenu da je Vijeće izvelo pogrešne zaključke.

Odbrane Pantića i Jolovića kazale su da nemaju ništa dodati pisanom odgovoru na žalbu, uz napomenu da je ona paušalna i puna netačnih navoda. Miloševićev branilac Dragiša Mihajlović osvrnuo se na navode optužnice koje, prema njegovim riječima, nije potvrdio nijedan svjedok.

“U toku čitavog postupka vidljive su bile više nego velike kontradiktornosti u izjavama koje su svjedoci dali ranije i na suđenju”, kazao je Mihajlović.

Naveo je nekoliko izjava svjedoka koji su rekli kako su izmislili da su bila prisutna neka lica koja su poznavali, te da je jedna od njih, kao razlog, navela strah i bijes.

Branilac Stanko Petrović kazao je da je svjedok, koji je teretio Nenada Vukotića, dao pet izjava potpuno različitih u odlučnim činjenicama. Lošićev branilac Nenad Rubež je rekao da je Prvostepeno vijeće pravilno cijenilo dokaze, a da je Tužilaštvo u žalbi navelo neistine.

Pantić i drugi su oslobođeni presudom izrečenom 25. marta. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Milići, Milošević kao aktivni policajac, a ostala trojica kao pripadnici Vojske Republike Srpske.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi donijeti naknadno.

Marija Taušan