Suđenje

Đuričić i ostali: Starac mu izdahnuo na rukama u Uzamnici

31. Maja 2022.12:35
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zatočeništvu u Uzamnici, gdje su zarobljeni fizički zlostavljani i držani u nehumanim uslovima.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Mirsad Selimbegović kazao je da se skrivao u šumi od aprila do 8. oktobra 1992. kada je uhapšen i odveden u Uzamnicu.

Naveo je da su u jednoj polovini hangara bile žene, a u drugoj njih osmorica muškaraca. U ćošku su imali kantu za vršenje nužde, a po dvojica su bila vezana lancima, tvrdi svjedok.

“Tako smo išli i na onu kantu po dvojica, i ujutro je tako izbacivali”, prisjetio se Selimbegović.

On je kazao da su dobijali tri obroka dnevno, ali da im godinu nije bilo omogućeno da se okupaju i presvuku. To su im dozvolili pred jedan Bajram, kako je posvjedočio.

“Kad sam skinuo onu potkošulju, ona se sva raspala”, naveo je svjedok.

Ispričao je kako su naveče izvodili zatočenike koji su se vraćali pužući. Rekao je da njega i još jednog nisu izvodili iz nekog razloga, ali da je jedan stariji čovjek podlegao.

“Ja mu dao džemper, rekoh ‘obuci ako te budu tukli’… Tako je i bilo… Vidim ujutro ne ustaje. Dok sam ga digao na ruke ‘duša mu izašla’”, prisjetio se Selimbegović, dodajući da je taj čovjek imao 70 do 75 godina.

Svjedok je kazao da je upravnik bio Đure, pokazujući u sudnici na optuženog Milomira Đuričića. Rekao je da su u logor dolazili Milan i Sredoje Lukić, Boban Inđić i Dragan Šekarić, koji su tukli njega i druge zatočenike. Jedne prilike je, kako je naveo, povratio dok ga je Milan Lukić udarao nekom alatkom.

Prema riječima svjedoka, ulasci ovih lica su prestali kad je došao novi upravnik. Na pitanja branioca i optuženog, Selimbegović je potvrdio da se Đuričić jednom suprotstavio Lukiću kad je htio da ih tuče za večerom, kao i da je jedno lice nokautirao u sličnoj situaciji druge prilike.

Lukić, Inđić i Šekarić su osuđeni ili im se sudi za zločine u Višegradu.

Za fizička i seksualna zlostavljanja u Uzamnici 1992. i 1993. optuženi su Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Prema optužnici, Đuričić je bio upravnik, a Spasojević razvodnik straže.

Selimbegović je ispričao kako im je Spasojević jednom donio svinjetine da jedu. On je kazao da ih nije tjerao da je jedu, ali “znaš šta će se desiti”. Rekao je da nije vidio da Spasojević nekoga maltretira.

On je kazao da je od osnivanja bio član Patriotske lige. Braniocu Petku Pavloviću potvrdio je da mu je priznat vojni staž za vrijeme dok je bio u šumi, ali nije želio odgovarati na pitanja o njegovim aktivnostima u ovoj jedinici.

Na ročištu je okončano ranije započeto saslušanje SV-3, koja je svjedočila bez prisustva javnosti.

Nastavak suđenja je 9. juna.

 

Marija Taušan