Suđenje

Suvara: Tužilaštvo traži strogu kaznu za silovanje u Glamoču

8. Aprila 2022.11:41
U završnoj riječi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je strogu kaznu za Duška Suvaru, ocijenivši da je dokazana njegova krivica za silovanja u Glamoču 1992. godine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je navelo da je u potpunosti dokazano kako je Suvara u maju i junu silovao zaštićene svjedokinje S-1 i S-2.

Tužilac Senad Osmić kazao je da je i sam optuženi u svom svjedočenju 25. marta priznao da je počinio krivično djelo nad S-2, mada nije izrazio kajanje. Prema njegovim riječima, svjedokinje su opisale kako je optuženi dolazio do njihovih kuća i odvodio ih pod prijetnjom da će ubiti i njih i njihove muževe.

“Nije bilo slobodne volje da S-2 šeta sa osobom koja je prethodno pucala u njihova vrata i prijetila da će ih ubiti”, istakao je Osmić.

On je dodao da su i drugi svjedoci potvrdili navode optužnice, uključujući vještake, te da je dokazan status žrtava i optuženog, kao i ratno stanje.

“Optuženi je iskoristio svoj nadmoćan položaj, odnosno nemoćan položaj oštećenih… Imao je svijest o ratnom stanju i nacionalnoj pripadnosti oštećenih, što je optuženog opredijelilo na čin”, rekao je Osmić.

On je naveo da je Odbrana u početku tvrdila kako se ne radi o ratnom zločinu i da optuženi priznaje djelo u odnosu na S-2, ali da se taj koncept mijenja sa svjedočenjem optuženog i da Odbrana ne isključuje mogućnost da se stiču elementi ratnog zločina, ali po ranijem zakonu.

Tužilac tvrdi da ne postoje olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, a od otežavajućih ističe kako treba cijeniti to što je ranije osuđivan.

“Smatram da Sud treba izreći vrlo strogu kaznu”, kazao je Osmić.

Duško Suvara zvani Hans optužen je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Glamoču.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 28. aprila.

 

Marija Taušan