Članak

Uhapšen Duško Suvara zbog zločina u Glamoču

20. Marta 2019.11:10
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Banje Luke uhapsili Duška Suvaru zvanog Hans, koji se sumnjiči za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na području općine Glamoč.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, osumnjičeni Suvara je pod istragom i tereti se da je na području općine Glamoč tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

“Osumnjičeni se tereti da je na području Glamoča, naoružan, prijetnjama po život žrtava i članova njihovih obitelji, pucajući iz vatrenog oružja, nasilno odvodio žrtve iz kuća i od njihovih obitelji te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, te mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je Suvara i uhapšen.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Emina Dizdarević Tahmiščija