Suđenje

Počelo suđenje Dušku Suvari za zločine u Glamoču

18. Septembra 2020.14:58
Čitanjem optužnice počelo je suđenje Dušku Suvari, optuženom da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Suvare krajem prošle godine. Foto: BIRN BiH

Duška Suvaru zvanog Hans optužnica tereti za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti te mučenja i zatrašivanja na glamočkom području.

“Optuženi je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) s jedne strane i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, u toku 1992. godine na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS-a, nanosio snažne fizičke i psihičke patnje i mučenja, nečovječnim postupanjem, nanošenjem velike patnje i ozljeda, povredom osobnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupanjem, te napadom na čast ženske osobe”, navedeno je u optužnici, koju je pročitao tužitelj Senad Osmić.

Tužiteljstvo BiH tereti Suvaru da je “dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih obitelji, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede”.

“Optuženi je u maju 1992. godine, u maskirnoj uniformi i naoružan, došao u kuću S-1 te je pod prijetnjom oružjem izveo napolje. Tražio je da mu pokaže gdje je kuća Hamde Zeljkovića, a onda ju je, pod prijetnjom oružjem, natjerao da se skine i silovao, te se udaljio u nepoznatom pravcu”, naveo je tužitelj Osmić.

Drugom je prilikom, nastavio je tužitelj, naoružan ušao u kuću S-2, koju je tu zatekao sa suprugom.

“Zlostavljao je ukućane tražeći novac, a onda je izveo S-2 iz kuće. Odveo je S-2 na livadu, udario je nekoliko puta i nožem porezao po leđima te silovao”, stoji u optužnici.

Tužitelj Osmić najavio je saslušanje sedam svjedoka, među njima i oštećenih S-1 i S-2.

Branitelj optuženog Suvare, Slobodan Perić je kazao kako smatra da nema dokaza da su se silovanja dogodila za vrijeme rata te tvrdi da se radi o dva kaznena djela za koja se trebalo suditi na drugom sudu, konkretno na Kantonalnom sudu u Livnu. Po njegovim riječima, optuženom se trebalo suditi i po zakonu koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja djela.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Suvare krajem 2019. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 15. siječnja 2020. godine, optuženi Duško Suvara se izjasnio da nije kriv za kazneno djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” koje mu se stavlja na teret.

Suđenje se nastavlja 16. listopada saslušanjem prvih svjedoka.