Suđenje

Suvara: Izricanje presude za zločine u Glamoču zakazano za 20. maj

29. Aprila 2022.15:11
Nakon što je Odbrana Duška Suvare u završnoj riječi zatražila da se odbije optužnica koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva na području Glamoča 1992. godine, izricanje presude je zakazano za 20. maj.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Izvor: BIRN BiH

Branilac Slobodan Perić je prijedlog da se odbije optužnica obrazložio činjenicom da radnje koje su Suvari stavljene na teret ne mogu biti okvalifikovane kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, već krivično djelo “silovanje”, za koje je, prema njegovim riječima, nastupila apsolutna zastara.

Tužilaštvo, prema Odbrani, tokom suđenja nije dokazalo da su se inkriminisane radnje iz optužnice desile tokom ratnog sukoba niti je dokazana uzročno-posljedična veza tog sukoba i djela za koje je Suvara optužen.

Nesporno je, kako je rekao branilac, da je Suvara kao civil 30. juna 1992. silovao svjedokinju S-2, ali nema dokaza kako je isto djelo počinjeno na štetu svjedokinje S-1.

“Tužilac ničim nije dokazao da je Suvara bio pripadnik bilo vojne ili policijske formacije, niti da djelo za koje se tereti ima veze s ratom. Izjave da je nosio šarene pantalone ništa ne dokazuju, jer su se tada pravile uniforme od šatorskog krila, mogli su ih nositi svi. Jugoslovenska narodna armija (JNA) nije imala maskirne uniforme, a Vojska Republike Srpske (VRS) još nije bila formirana”, kazao je Perić.

Počinjeno djelo, prema braniočevim riječima, 1992. godine je prijavljeno civilnoj policiji, ali postupak nikada nije okončan zbog rata.

Ukoliko Sud nađe da je počinjeno krivično djelo, Odbrana je kao alternativni prijedlog zatražila da mu se izrekne jedinstvena kazna jer je Suvara osuđen na 20 godina zatvora presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, koju je potvrdio Vrhovni sud Republike Srpske zbog djela počinjenih 1994. godine.

“Neophodno je primijeniti propise koji su bili na snazi u vrijeme izvršenja djela, a u tom periodu je na snazi bio stari krivični zakon”, dodao je Perić.

Branilac je naveo da su za ovo krivično djelo nadležni Kantonalni sud i Tužilaštvo u Livnu, a ne Tužilaštvo BiH.

Suvara je optužen da je, u svojstvu pripadnika VRS-a, maja 1992. godine, u maskirnoj uniformi i naoružan, došao u kuću S-1 te je izveo napolje, a onda ju je, pod prijetnjom oružjem, natjerao da se skine i silovao, te se udaljio u nepoznatom pravcu.

Prema istoj optužnici, naoružan je ušao u kuću S-2, koju je tu zatekao sa suprugom, a onda je oštećenu izveo iz kuće, odveo je na livadu, udario je nekoliko puta i nožem porezao po leđima te silovao.

U svom kratkom obraćanju Sudu, optuženi Suvara je rekao da svjedokinju S-1 nikada nije dodirnuo, niti s njom ima ikakve veze.

“Žao mi je i kajem se za sve što je bilo kada je S-2 u pitanju. Bio sam mlad, silan, mislio sam da mi niko ništa ne može”, kazao je Suvara.

Optuženi je rekao da ima pravo na pravično suđenje i da je ovaj predmet preuzet iz Livna, kao i da mu se ranije sudilo u Sudu u Banjoj Luci i da je osuđen, ali da, prema njegovim riječima, taj sud nije bio nadležan.

 

Haris Rovčanin