Suđenje

Suvara: Optuženi priznao krivično djelo u vezi sa zaštićenom svjedokinjom

25. Marta 2022.12:31
Na suđenju za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, optuženi Duško Suvara je svjedočeći u svoju korist priznao da je uradio "krivično djelo" koje se odnosi na zaštićenog svjedoka S-2, dok je negirao događaje u vezi sa svjedokom S-1.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Govoreći pred Vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Suvara je ispričao da je bio mobiliziran u rujnu 1992. godine u pješadiju Vojske Republike Srpske (VRS). On je kazao da se tijekom rata u Kninu dijelilo oružje u Glamoču i da je on početkom travnja 1992. dobio automatsku pušku.

Suvara je, objašnjavajući događaje u vezi sa svjedokinjom S-1, rekao da je s njom došao do kuće Hamde Zeljkovića, da je ona pokucala na vrata, koja je Zeljković otvorio, te da su svi skupa popili kavu. Kazao je da je poslije toga S-1 otišla svojim putem, a on svojim, te da je nije “taknuo”.

On je kazao da je “osuđen za rat u Glamoču” te da je “odležao” jedinstvenu kaznu od 20 godina.

Tijekom svjedočenja Suvara je rekao da je “uradio krivično djelo” koje se odnosi na događaj u vezi sa zaštićenom svjedokinjom S-2, dok je događaj koji se odnosi na S-1 negirao.

Tužiteljstvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik VRS-a, dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao sa suprugom u kući, gdje ih je zlostavljao, a potom nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Tužitelj Senad Osmić je u unakrsnom ispitivanju upitao Suvaru da li je krivično djelo u odnosu na S-2 počinio točno kako je napisano u optužnici, na što je prigovorila Obrana kazavši da je Suvara priznao događaj, a ne kvalifikaciju djela.

Osmić je upitao Suvaru kako objašnjava nošenje uniforme u lipnju 1992. godine ako je mobiliziran u rujnu, na što je Suvara rekao da nije postojao “ni jedan momak” u Glamoču a da nije nosio uniformu dok je bio rat u Kninu.

“Mojih godina momcima to je bila svetinja”, kazao je Suvara objašnjavajući razloge nošenja uniforme.

Rekao je da je nosio maskirne hlače i sivu košulju, ali da nije imao nož ili pištolj.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. travnja, kada će svoju završnu riječ iznijeti Tužiteljstvo BiH.

Teo Zorić