Suđenje

Pantić i ostali: Teze Odbrane o iskonstruisanim izjavama protiv komšija

3. Februara 2022.13:23
Odbrana Branka Jolovića zatražila je oslobađajuću presudu ocijenivši da nije dokazano da je optuženi bio u selu Zaklopača (opština Milići) 16. maja 1992. te da nije učestvovao u ubistvima bošnjačkih civila.

Branilac Rade Golić i Branko Jolović. Foto: BIRN BiH

Odbrana je u završnoj riječi navela da iz dokaza ne proizlazi kako je Jolović bio u Zaklopači neposredno prije, za vrijeme i poslije događaja.

“Nepristrasan i objektivan sud može zaključiti da Jolović nije kriv ni za šta od 16. maja”, istakao je branilac Rade Golić.

On je rekao da Odbrana nije namjeravala iznositi završnu riječ, ali da to čini svjesna posljedica djela kao i pritisaka i uticaja.

Prema njegovim riječima, sve je počelo davanjem iskonstruisanih i organizovanih izjava traumatizovanih preživjelih mještana Zaklopače, koji su pobrojali svoje komšije i prihvatili razne sugestije.

“Počelo je stvaranje teorije o komšijama”, kazao je Golić.

On je ukazao na iskaz jedne svjedokinje koja je navela: “Žene su nam rekle da reknemo da su to uradile komšije.”

Golić je analizirao iskaze svjedoka koji su bili u selu i koji su rekli da nisu vidjeli Jolovića, kao i onih koji su iznijeli “navodna saznanja” o njegovom učešću u zločinima. On je kazao da su svjedoci koji su spominjali Jolovića rekli da su to čuli od drugih, a da ti drugi uopšte nisu spomenuli optuženog. Naveo je da je kredibilitet nekih svjedoka značajno narušen tokom suđenja.

“Optužba nije sastavila dva svjedoka za jedan događaj (…) Nije se pojavio nijedan svjedok koji bi inkriminisao Jolovića”, kazao je Golić.

Prema njegovim riječima, uočljivo je da su optužbe protiv Jolovića u istrazi zasnovane na iskazima dvije osobe od oko 80 godina, kao i onima koji su 1992. bili maloljetni.

On je rekao da su počinioci ovog zločina učinili veliki grijeh, ali da je veliki grijeh i podsticanje na lažno svjedočenje.

Odbrana je navela da Tužilaštvo nije dokazalo kako je Jolović izveo Murata Hreljića i odgurnuo njegovu ženu, da nije pucao za Osmanom i Hakijom Berbićem, kao i da nije izvodio ljude iz kuća i pucao na civile. Golić je kazao da su neke od lokacija udaljene i da Jolović nije mogao biti na pet mjesta istovremeno.

Dodaje da je optuženi za vrijeme pucnjave, koja je trajala deset do 15 minuta, bio u zaseoku Miloševine.

Branilac je kazao da, iako optuženi nije učestvovao u inkriminisanim događajima, izražava žaljenje u svoje i ime svoga branjenika za stravičan zločin u Zaklopači.

Jolović je optužen s Radomirom Pantićem, Milomirom Miloševićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Završne riječi nastavljaju se 10. februara.

 

Marija Taušan