Vijest

Joloviću tokom postupka narušeno zdravlje i onemogućen dodatni rad

25. Marta 2024.14:35
Branku Joloviću, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, tokom krivičnog postupka je narušeno zdravlje i onemogućeno obavljanje dodatnog posla, izjavili su vještak i svjedok.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović je na ročištu uložio nalaz i mišljenje bez čitanja, a potvrdno je odgovorio na pitanje Jolovićeve pravne zastupnice Ozrenke Jakšić da se mjere zabrane mogu odraziti na psihofizički integritet osobe.

“Osoba koja se nalazi u kućnom pritvoru ima pravo i sasvim naučno se javljaju frustracije zbog zabranjene slobode kretanja van kuće, i to sam imao u vidu kad sam sačinio nalaz”, kazao je vještak.

Pomoćnik državnog pravobranioca Mladen Draganić se protivio nalazu i mišljenju vještaka jer nije obavio pregled Jolovića. Ćemalović je objasnio da pregled nije bio ni planiran prema zahtjevu Državnog suda, ali ni da Jolović nije bio stanju potrebnom za pregled jer je narušenog zdravlja.

Ćemalović je objasnio da se u svim slučajevima kada se osobu tereti za neko krivično djelo, javljaju jaki negativni osjećaji i da je takav slučaj bio i kod Jolovića, te da bilo koji lijekovi koje bi tokom postupka koristio za smirenje ne bi riješili njegov stvarni problem.

Svjedok Ratko Jolović je rekao da je zbog pritvora i mjera zabrane njegov otac Branko bio onemogućen obavljati dodatan posao sječe šume s braćom, te da su zbog zabrane napuštanja kuće bili prinuđeni smanjiti poljoprivrednu proizvodnju od koje su živjeli.

“Otac je bio onemogućen, pa sam ja morao mimo obaveza na fakultetu da pomažem majki, dok je jedan brat sa snajkom odselio u Srbiju”, kazao je svjedok i naveo da je njihovo napuštanje zajednice bilo rezultat samog postupka.

Na pitanje pravne zastupnice o odnosu s komšijama i prijateljima, svjedok je rekao da su im manje dolazili kući, a da su komšije rijetko komunicirale s njima.

“Do pogoršanja njegovog zdravlja dolazi u toku postupka”, kazao je svjedok i objasnio da njegov otac više nije sposoban raditi niti samostalno živjeti, te da mu majka pomaže oko svakodnevnih aktivnosti.

Pravna zastupnica Jakšić je uložila završnu riječ bez čitanja.

Pomoćnik pravobranioca Draganić rekao je da je tužbeni zahtjev neosnovan i da tokom postupka nije dokazano postojanje nematerijalne štete, ponovo osporavajući nalaz i mišljenje vještaka jer nije izvršio pregled tužitelja.

“Tužitelj se nalazio u pritvoru dva dana, dok je određivanje mjera zabrane određeno zakonski i ne mogu se smatrati štetnom radnjom tužene”, kazao je Draganić i zatražio da se odbije tužbeni zahtjev i Jolović obaveže da nadoknadi troškove postupka.

Jolović je – s Radomirom Pantićem, Nenadom Vukotićem, Milomirom Miloševićem i Nikolom Lošićem – pravosnažno oslobođen optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača kod Milića.

Presuda po Jolovićevoj tužbi će biti donesena u zakonom propisanom roku.

Azra Husarić Omerović