Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: Početak suđenja ponovo odgođen zbog nedolaska optuženih

16. Decembra 2021.15:39
Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i ostalima za zločine počinjene na području Zvornika ponovo je odgođen zbog nedolaska dvojice optuženih.

sudnicaSud BiH. Foto: BIRN BiH

Na suđenju se, kao ni prošli put, nije pojavio optuženi Ismet Memić, a osim njega na današnje ročište nije pristupio ni Asim Alić. Dva svjedoka čije je saslušanje bilo planirano vraćena su.

Alićev branilac Ifet Feraget kazao je da nije obavijestio svog branjenika o terminu suđenja, jer u pozivu nije stajalo da to treba učiniti, za razliku od prethodnog puta.

Memić i njegov branilac Rusmir Karkin nisu došli na suđenje, a u zamjeni je bio advokat Damir Beglerović, koji je rekao da je pred početak ročišta zvao optuženog, ali da se ne javlja na telefon.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je kazala da formalno nema mogućnost da izda naredbu za privođenje optuženih, jer nije stigla povratnica poziva na suđenje.

“Ne znam kome je u interesu da se odugovlači ovaj pretres. Ja mislim da nije ni u čijem”, rekla je Jesenković.

Ona je pozvala branioce da kontaktiraju svoje branjenike i informišu ih o održavanju ročišta. Posebno je skrenula pažnju braniocima Memića i Alića da optužene upoznaju da, u slučaju neodazivanja pozivu, mogu biti privredeni i pritvoreni.

“Žao mi je zbog svih optuženih koji su došli, i onih koji su bolesni i onih koji nisu, a prije svega zbog svjedoka”, kazala je Jesenković.

Kad su u pitanju problemi sa zdravstvenim stanjem optuženih, sudija je navela da je za jednog optuženog obavljeno vještačenje i da je zaključeno da je sposoban da prati suđenje.

Jesenković je rekla da je za drugooptuženog Muju Muratovića juče poslijepodne dostavljena medicinska dokumentacija iz ambulante, sa “procjenom nesposobnosti na deset dana”. Istovremeno, kako je dodala, Sud je dobio informaciju da optuženi radi na građevini, zbog čega nije odgodio suđenje.

Muratovićev branilac Izet Baždarević kazao je da je poslao dokumentaciju čim je bio u prilici, a da je, nakon razgovora sa sudskim saradnicima, svom branjeniku rekao da nastoji doći na suđenje.

Baždarević je dodao da je optuženi bio u Zagrebu i da je platio vozača da ga doveze.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u januaru ove godine. Početak suđenja prvobitno je bio planiran za juli, potom za septembar, a nakon današnjeg odgađanja, najnoviji termin je 30. decembar.

Marija Taušan