Suđenje

Babić Ranko i ostali: Za Odbranu svjedoci dali različite verzije događaja

22. Septembra 2021.17:06
Na suđenju za zločine na području Prijedora, Odbrana Bratislava Bilbije u nastavku iznošenja završne riječi zaključila je da je u izjavama svjedoka bilo dosta protivrječnosti i različitih verzija dešavanja, a da su svjedoci ukazali na optuženog tek u sudnici.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro AdamovićRanko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović sa braniocima. Foto: Sud BiH

Branilac Savan Zec ocijenio je da se prava istina ne može utvrditi zbog različitih interpretacija događaja kao u filmu “Rašomon”.

“Mnogo je odstupanja, protivrječnosti i različitih verzija, a sve to iznose svjedoci koji tvrde da su očevici”, kazao je Zec.

On je naveo da su svjedoci izjavljivali da je Emsud Kadirić ubijen nožem, sjekirom ili iz puške, da je ukopan sa ocem i da nije ukopan sa ocem, da ga je ubio Bratislav Bilbija, da ga je ubio Đuro Adamović, da ga je ubio vojnik sa bradom i šubarom kojeg su zvali Rambo ili Brada, da ga je ubio nepoznati vojnik.

Zec je kazao da su svjedoci navodili da je Smaila Kadirića grupa vojnika tukla do smrti, kao i da ga je ubio vojnik sa šubarom, da je ukopan isti dan, da je ukopan nakon tri dana, te da su tri lica odvezena zaprežnim kolima, kombijem ili kamionom marke “TAM”.

Bilbija je optužen s Rankom Babićem i Đurom Adamovićem za zločin počinjen sredinom avgusta 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora. Oni su kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske optuženi za stradanje dva lica bošnjačke nacionalnosti, koji su mučeni i ubijeni na kućnom pragu. Kako se navodi, isti dan su tri lica odvedena u nepoznatom pravcu i od tada im se gubi svaki trag.

Zec je ukazao na izjave zaštićenih svjedoka “C” i “A”, od kojih je jedan rekao da je na Emsudu Kadiriću vidio krv u predjelu leđa, a drugi na prsima. Branilac je napomenuo da se u optužnici navodi da su Bilbija i Adamović oštricom sjekire udarali Emsuda Kadirića po glavi.

“Kako je moguće da neko oštricom sjekire udara nekoga a da to svjedoci ne vide”, upitao je Zec.

Branilac je rekao da od pet svjedoka očevidaca pred kućom Kadirića niko ne identifikuje vojnika po imenu Bajica.

“Povezivanje tog imena ne događa se u istrazi. Povezivanje se dešava tek u ovoj sudnici, 27 godina nakon događaja iz optužnice”, kazao je Zec.

On smatra da su svjedoci tokom izbjeglištva u Travniku pokušavali da sklope mozaik, da je neko vidio Bilbiju i da je vremenom došlo do povezivanja.

Branilac je kazao da je nadimak njegovog branjenika Bajan, a da sličan nadimak Baja ili Bajo u selu Ljeskare ima još desetak mještana. Dodao je da se u istrazi niko nije potrudio da sasluša te druge ljude i predoči svjedocima njihove fotografije, kao ni da ispita vozača kombija kojeg je većina svjedoka spomenula.

Zec je analizirao iskaze svjedoka, zaključivši da neki nisu bili ni blizu mjesta dešavanja i da su njihovi iskazi plod priča drugih, a da su neki pobijali navode iz istrage.

On je napomenuo da su svjedoci Odbrane potvrdili da je u Ljeskarama bila interventna grupa pod komandom Ranka Gnjatovića, koja je učestvovala u pretresu, a u čijem sastavu nisu bili mještani.

Prema braniocu, pretres Bukvika i šume Ketenište je bila legitimna vojna akcija, a prethodili su joj napad na Prijedor, ubistvo i ranjavanje vojnika u Hambarinama, ubistvo maloljetnika u Rizvanovićima, zarobljavanje i ubistvo vojnika u šumi, te sukobi.

“Bratislav Bilbija je ubačen u predmet, jer su ga neki vidjeli kako prolazi i smatraju ga krivim, a druge vojnike koji nisu iz Ljeskara nisu mogli ni identifikovati”, kazao je Zec.

On je napomenuo da je Sead Kadirić ispred Suda BiH rekao optuženom: “Dokaži da nisi kriv ili kaži ko je.”

Optuženi Bilbija na kraju je kazao da mu je žao te porodice i da nije mogao ni na šta uticati, te da nije znao šta se desilo.

Nastavak iznošenja završnih riječi je 30. septembra.

Marija Taušan