Suđenje

Novović i Pjano: Zapaljene bošnjačke kuće u Potpeću

9. Juna 2021.15:22
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za zločine u Foči ispričao je kako su gorjele kuće u selu Potpeće i kako do zime 1992. godine tu više nije bilo Bošnjaka.


Foča. Foto: BIRN BiH

Sreto Dragaš kazao je da je živio u Potpeću, “gdje je izvedena akcija čišćenja”. On je rekao da je do tada veći dio bošnjačkog stanovništva već bio otišao, a da su i srpski mještani bili u strahu i da su otišli u susjednu Dragočavu.

Svjedok je naveo da je akcija u Potpeću bila među prvima, jer se pričalo da su Bošnjaci u ovom selu naoružani. Prisjetio se jutra kada je vidio kako gore bošnjačke kuće i kada je naišla grupa vojnika.

Kazao je da su se neki Srbi “malo protivili što nam ovo treba”, a da su vojnici rekli da su došli da ih brane. Dragaš je kazao da je kasnije išao u Potpeće i da je viđao bošnjačko stanovništvo, ali da su neki “noću nestajali”. Za određene ljude koje je spominjao, naveo je da su preživjeli.

Dragaš se prisjetio kako je u ljeto 1992. otišao do svoje kuće i kako je naišao veći broj vozila. Rekao je da su muškarci iz jednog od vozila, koji su imali crnogorski naglasak, zatražili da pođe s njima kako bi im pokazao put za Duloviće.

Ispričao je da su mu u automobilu kazali da vode dvojicu Bošnjaka koji su priznali da imaju skriveno oružje. Naveo je da im je na jednom mjestu pokazao put za Duloviće i da su tada iz drugog vozila izašli Edhem Kafedžić i Fadil Divjan, s kojima se pozdravio. Svjedok je rekao da je Edhem bio njegov prijatelj, kao i njegov brat Mujo Kafedžić. Kazao je da Edhema i Fadila više nikada nije vidio.

On je svjedočio na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločin protiv čovječnosti. Novović je optužen za ubistva i nečovječno postupanje u maju i junu 1992., a Pjano za zarobljavanje, nezakonito zavaranje i pljačku u avgustu iste godine.

Svjedok Dragaš je rekao da je Pjano njegov komšija, a da Novovića takođe poznaje. Prema njegovim saznanjima, obojica su bila u grupi koju je vodio Miodrag Nikačević. Nikačevića je Sud BiH 2010. osudio na deset godina zatvora za zločine počinjene u Foči.

Na pitanje Odbrane, svjedok je potvrdio da je čuo da je Pjano u ljeto 1992. bio u Srbiji određeno vrijeme.

Kazao je da prilikom akcije u Potpeću nije bilo artiljerijskih napada, kao i da nije vidio policiju. Za vojnike koje je vidio misli da su bili paravojska.

Svjedokinja Olivera Matović je izjavila da je obračunavala plate u policiji za Samostalni odred “Nikačević”, čiji je komandant bio Miodrag Nikačević. Ona je rekla da je ove poslove radila od septembra 1992., nakon što je izbjegla iz Trnova.

Ona je, poslije podsjećanja na iskaz iz istrage, potvrdila da su Novović i Pjano bili pripadnici ove jedinice. Kazala je da je i u istrazi potvrđivala imena pripadnika jedinice koja su joj čitana.

Nastavak suđenja je 7. jula.

 

Marija Taušan