Suđenje

Kostjerevac: Oštećena ponovo svjedočila iza zatvorenih vrata

8. Decembra 2020.11:54
Na suđenju Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje počinjeno 1992. godine na području Zvornika, oštećena je ponovo svjedočila bez prisustva javnosti.

Adem Kostjerevac. Foto:Tužilaštvo BiH 

Mira Smajlović, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH, kazala je da je tokom ranijeg saslušanja oštećene bila isključena javnost, te da će isto biti i na današnjem ročištu.

Na ovom ročištu Optužba je kao dokaz replike uložila izjavu koju je oštećena dala 1993. godine Centru službe bezbjednosti (CSB) Sarajevo.

Na ovaj dokaz replike, Mirna Delalić, braniteljica optuženog Kostjerevca, kao dokaz duplike je navela presudu Veizu Bjeliću iz 2008. godine.

Kako je navela Delalić, Bjelić je osuđen nakon priznanja krivice za silovanje počinjeno nad oštećenom.

Kako stoji na zvaničnoj stranici Suda BiH, Bjelić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Bjelić je osuđen po optužbi da je u periodu od juna 1992. do 26. januara 1993. godine, kao čuvar zatvora tzv. “Štala” u zaseoku Rovaši (općina Vlasenica), u više navrata prisilio drugu osobu na seksualni odnos.

On je osuđen i jer je omogućavao neidentifikovanim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica da ulaze u prostorije u kojima su bili zatvorenici srpske nacionalnosti.

“Pripadnici TO-a Vlasenica bi tom prilikom fizički i psihički zlostavljali zatvorenike, usljed čega je jedan zatvorenik preminuo”, navodi se u Bjelićevoj presudi.

Sud je prihvatio prijedlog da se kao dodatni dokaz Optužbe sasluša djever oštećene.

Milanko Kajganić, tužilac Tužilaštva BiH, u prijedlogu za njegovo saslušanje je naveo da bi on potvrdio navode oštećene, te da mu je pričala ko ju je silovao.

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca, kao bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar.

 

Albina Sorguč