Suđenje

Izručenje Cvetkovića Srbiji prije ili poslije izdržane kazne

5. Novembra 2020.12:12
Državno tužilaštvo i Odbrana saglasni su da Saša Cvetković, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen za ratne zločine, bude izručen Srbiji, ali imaju različite stavove kada bi to trebalo biti.


Saša Cvetković. Foto: Sud BiH 

Pred Sudom BiH održano je ročište povodom zahtjeva Srbije za izručenje Cvetkovića zbog nedozvoljenog prelaska granice i krijumčarenja ljudi.

Tužiteljica Biljana Simeunović je kazala da su ispunjene pretpostavke za izručenje Cvetkovića Srbiji. Ona je predložila određivanje ekstradicionog pritvora, koji bi počeo teći nakon što Cvetković izdrži kaznu.

Cvetković u Foči izdržava 12-godišnju kaznu zatvora po presudi Suda BiH zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanja u Bratuncu 1992. godine. Kako je rečeno, kazna mu ističe 10. oktobra 2028. godine.

Cvetkovićev zastupnik Bojan Stojanović rekao je da je saglasan s izručenjem Srbiji, ali da predlaže da izdržavanje kazne treba biti prekinuto i odmah određen ekstradiocioni pritvor.

Stojanović smatra da bi se Cvetkoviću trebalo suditi u Srbiji prije nego što izdrži kaznu na koju je osuđen, jer bi u suprotnom mogao izgubiti neka prava.

On je dodao da je u aprilu podnesen zahtjev da Cvetković kaznu odsluži u Srbiji, čiji je i državljanin.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Marija Taušan