Terorizam

sena-hamzabegovic.jpg

25. Maja 2022.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, dok je Odbrana zatražila odbacivanje žalbe kao neosnovane.

h_57671743-e1652353769481-1280x720.jpg

12. Maja 2022.
Strani dobrovoljci koji putuju u Ukrajinu da se bore u ratu uveliko se razlikuju od stranih terorističkih boraca koji su otišli da se pridruže ISIL-u, pa čak i od onih stranih dobrovoljaca koji su otišli u Ukrajinu oko 2014. godine, navodi se u publikaciji Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma (ICCT) iz Haaga, te dodaje da njihov odlazak ipak nije bez rizika i da bi, kada se vrate u svoju zemlju, mogli počiniti napade ili održavati transnacionalne mreže.

sena-hamzabegovic.jpg

12. Maja 2022.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na nepravosnažnu presudu Seni Hamzabegović, kojom je oslobođena optužbe za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, potvrdili su iz ove institucije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).