Članak

Troje haških sudija razmatra izmjene Mladićevog vijeća

19. Oktobra 2018.14:18
Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog vijeća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića izmijeni troje sudija zbog pristrasnosti.

Sudija William Sekule imenovao je troje kolega koji će donijeti odluku o tome da li je osnovana žalba haških tužilaca na odluku kojom je odbijen njihov zahtjev da se preispita isključenje sudija Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua.

Ranije je sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac”, s obzirom da se podnesak odnosio na Merona – koji je kao predsjednik Mehanizma nadležan za donošenje odluke.

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno”, s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tužiteljica Katrina Gustafson je u svom zahtjevu navela da je potrebno kreirati novo Vijeće s obzirom da odluka sudije Antonettija “predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima”.

Nakon što se haška tužiteljica žalila na odluku Antonettija, Meron je podnesak prebacio idućem “najiskusnijem sudiji”, Sekuleu, koji je odredio tročlano vijeće koje će donijeti odluku o tome.

Sudije Vijeća su Lee Muthonga, Vagn Prusse Joensen i Ben Emerson.

Sekule je također uključen u proces jer je u odvojenom procesu bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio njegovo isključenje iz žalbenog postupka, s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su uložila žalbe.

U Karadžićevom predmetu je također imenovano novo Vijeće koje će donijeti odluku o isključenju sudije Sekulea, kao i o tome da li zamjene treba da imenuje Meron ili Antonetti.

 

Denis Džidić