Članak

Statusna konferencija u postupku protiv Mladića 10. jula

19. Juna 2018.13:35
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za 10. juli statusnu konferenciju u sklopu žalbenog postupka na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

This post is also available in: English

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron naveo je u odluci da će Mladić i njegovi advokati na statusnoj konferenciji imati priliku da “iznesu stavove o žalbenom postupku, kao i o mentalnom i zdravstvenom stanju optuženog”.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci, a postupak se vodi pred MMKS-om.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić u utorak su nanovo podnijeli svoj zahtjev da se iz žalbenog postupka na Mladićevom suđenju isključe sudija Meron te Carmel Agius i Liu Daqun, jer su “pristrasni”.

Ovaj zahtjev Odbrane odbijen je jučer s obzirom da je podnesen Žalbenom vijeću, a ne predsjedniku MMKS-a Meronu – koji o tome jedino može odlučiti.

Odbrana je zatim u novom podnesku od Merona zatražila da iz žalbenog postupka izbaci samog sebe i sudije Agiusa i Daquna.

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U vezi s Meronom napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao da ubije bosanske Muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Denis Džidić


This post is also available in: English