Članak

“Škorpioni” pod kontrolom Ministarstva odbrane Republike Srpske Krajine

24. Januara 2018.14:24
U nastavku suđenja bivšim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, Odbrane su dokazivale da “Škorpioni” nisu bili pod kontrolom optuženih.

Unakrsno ispitujući zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva RFJ-144, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač predočio je dokument po kojem je “Škorpione” formiralo Ministarstvo odbrane Republike Srpske Krajine (RSK), te da je njihov zadatak bio da obezbjeđuju naftna polja u Đeletovcima u istočnoj Slavoniji.

Svjedok je to potvrdio, kao i da je za “Škorpione” bio zadužen Milan Milanović zvani Mrgud, tadašnji zamjenik ministra odbrane RSK-a.

RFJ-144 ranije je, međutim, izjavio da je naftna polja u Đeletovcima 1994. obišao tadašnji šef SDB-a Srbije Stanišić, kao i da je Milanović bio povezan s tom službom.

Svjedok je Milanovića optužio da je stekao “izuzetno bogatstvo” švercom nafte, cigareta i drveta iz istočne Slavonije, pri čemu je “lagao” da to radi “za potrebe Službe”.

Oko šverca iz istočne Slavonije sukobljavali su se, po riječima svjedoka, Goran Hadžić i Željko Ražnatović Arkan, a izvještaje o tome primao je Stanišić.

Na sugestiju Simatovićevog advokata, svjedok je danas potvrdio da su “Škorpioni” bili u sastavu vojske RSK-a.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu tog poduhvata, po optužnici, bio je predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Poslije prvog suđenja, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice, ali je prihvaćena žalba i naloženo je obnavljanje postupka.

Stanišić i Simatović optuženi su, pored ostalog, za ubistvo šestorice Srebreničana koje su, u julu 1995. godine, u okolini Trnova počinili i snimili pripadnici “Škorpiona”.

Odgovarajući na pitanja branilaca Stanišića i Simatovića, RFJ-144 potvrdio je da su “Crvene beretke” u RSK nosile različite jedinice, uključujući vojnu policiju, lokalnu Teritorijalnu odbranu i jedinicu Ministarstva pravde RSK-a.

“I ja sam nosio crvenu beretku, a imam i jednu crnu”, rekao je svjedok.

Po optužnici, “Crvene beretke” bile su jedinica SDB-a Srbije, koja je, pod kontrolom Stanišića i Simatovića, činila zločine širom Hrvatske i BiH.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 30. januara.

 

Radoša Milutinović