Članak

Historijska presuda najtraženijem bjeguncu – Ratku Mladiću (VIDEO)

22. Novembra 2017.08:14
Tribunal u Haagu danas će izreći jednu od najiščekivanijih presuda u historiji ovog suda, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Mladić je optužen za genocid u šest bh. općina 1992. godine, genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 1995. godine, a prvostepena presuda će biti izrečena skoro 200 mjeseci kasnije. Suđenje Mladiću trajalo je preko četiri godine, nakon što je uhapšen 2011. godine i koštalo je više miliona maraka. Tokom suđenja saslušano je preko 300 svjedoka, a Sudsko vijeće pred sobom imalo je oko 10.000 dokaza.

Očekivanja pred historijsku presudu su različita.

Samom izricanju prisustvovat će 150 predstavnika žrtava, ali i predstavnika Republike Srpske, te Mladićeve porodice. Akreditovano je preko 250 medija koji će pratiti presudu u Haagu.

Predsjednik udruženja logoraša u BiH Jasmin Mešković rekao je u Haagu da se radi o jednoj od najvažnijih presuda.

“Očekujem da će biti osuđen i da će proći osuda i za genocid počinjen 1992. godine”, rekao je Mešković.

Lejla Deljanin, Sarajka koja je teško ranjena snajperskim metkom u glavu, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da kao osoba koja je preživjela traumu “šta god da mu presude – malo je”.

“Malo je za sve one kojima je nanio zlo”, rekla je Deljanin koja, kao i mnoge druge žrtve, očekuje da će Haški tribunal proglasiti Mladića najodgovornijim za pakao koji su preživjeli. Za Lejlu, kako kaže, ova presuda je lična.

S druge strane, očekivanja u Srbiji i Republici Srpskoj, potpuno su suprotna.

Darko Mladić, sin optuženog Mladića, očekuje oca dan nakon presude u Beogradu.

“Bilo koja presuda osim oslobađajuće neće biti pravedna i za nas kao njegovu porodicu bit će potpuno neprihvatljiva. Sve pravne analize pokazuju da Tužilaštvu u Haagu nije uspjelo da dokaže navode iz optužnice koje se Mladiću stavljaju na teret”, kazao je Darko Mladić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Mladić profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost komandujući VRS-om, koja je “branila slobodu naroda i učinila da bude stvorena Republika Srpska”.

Prema dostupnim podacima, Mladić se 1997. godine odselio u Srbiju s nekoliko visokorangiranih oficira VRS-a. Do 2003. godine, bio je pod zaštitom srbijanske vojske. Nakon što su beogradske vlasti usvojile Zakon o saradnji s Haškim tribunalom, Mladić se i dalje skrivao uz pomoć  male grupe prijatelja i, u posljednjim godinama, porodice.

Pripadnici specijalne jedinice policije Srbije, Mladića su uhapsili 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo (Srbija). Odmah je izručen u Haag i suđenje mu je počelo godinu kasnije.

Presudu i sve reakcije možete pratiti uživo putem live bloga na stranici detektor.ba.

Admir Muslimović