Članak

Stanarević: Za zločin u Bihaću 13 godina zatvora

5. Jula 2017.10:54
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Željko Stanarević osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Bihaća.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom iz aprila 2016. godine Stanarević je proglašen krivim da je, kao vojni policajac 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. na lokalitetu Hrgar učestvovao u ubistvima najmanje deset civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prethodno bili zatočeni u mjestu Ripač.

Stanarević je, prema presudi, između 24. juna i prve polovine jula 1992. godine, s još šest pripadnika VRS-a, došao u traktorski servis u mjestu Ripač, gdje su bili zatočeni civili. Izdvojeno je najmanje deset osoba koje su, zavezanih ruku, kamionom prebačene na lokalitet Hrgar. Tu je, prema presudi, Stanarević lično ubio najmanje tri civila, a ostalima naredio da siđu s kamiona i dođu do jame Bezdana, gdje su ih ubili drugi vojnici.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Stanarević učestvovao u bacanju tijela u jamu Bezdana. Iz ove jame su 1997. godine ekshumirana 83 tijela.

Prvostepeno vijeće je također utvrdilo učešće Stanarevića u progonu bošnjačkog stanovništva na etničkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi iz mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klis i Kulen-Vakuf.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo i Odbrana optuženog su uložili žalbe, koje je Apelaciono vijeće odbacilo kao neosnovane.

 

Džana Brkanić


This post is also available in: English