Članak

Šaran i ostali: Civili u Podvranu iz sigurnosnih razloga

15. Februara 2017.16:26
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, svjedok Odbrane je izjavio da je u septembru 1995. godine, iz sigurnosnih razloga, donijeta pisana naredba o privremenoj zabrani povratka stanovništva.

Svjedok Idriz Resić je kazao da je tokom rata bio načelnik općine Bosanska Krupa te je 17. septembra 1995., zajedno s pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i policijom, učestvovao u oslobađanju grada.

On je rekao da je sa svojim timom saradnika bio smješten u tekstilnoj fabrici, kako bi organizovali daljnji rad i aktivnosti.

“Htjeli smo da aktiviramo sve potencijale za život. Da pokušamo razminirati ono što možemo. Donijeli smo odluku da privremeno zabranimo povratak stanovništva, dok se ne stvore bezbjednosni uslovi. To je bila pismena naredba”, izjavio je Resić.

Svjedok je pojasnio da je i za formiranje Kriznog štaba bila pisana naredba 17. septembra i on je trebao raditi na organizovanom povratku svih građana. Prema Resiću, on je bio predsjednik Štaba, a među članovima je bio Jadranko Šaran.

Naveo je da je čuo kako je u mjestu Jasenica, u privatnoj kući, bilo smješteno Odjeljenje policijske stanice. Kako je kazao svjedok, dva puta je posjetio tu stanicu zajedno sa Šaranom i zatekao dva policajca. Nije mu bilo poznato, pojasnio je, da su u tom mjestu bili civili.

“U oktobru 1995. sam tek saznao da je dio građana srpske nacionalnosti prebačen u Podvran. Pismenu informaciju sam dobio od Šarana. Kada sam otišao, u dvije kuće imao sam priliku da nađem 30 ljudi u vrlo zreloj dobi, stariji i iznemogli, i tu je bilo i dvoje djece. Tada su mi rekli da je njima najpotrebniji liječnik. Odnijeli smo im ostale stvari koje su im bile potrebne”, ispričao je on.

Civili nisu bili zatvoreni u tim kućama, kazao je, i tu su imali koliko-toliko zadovoljavajuće uslove. Dodao je da je civil pod nadimkom Joja kod njega dolazio dva puta te je iskazivao želju za povratkom u Jasenicu.

Prema svjedočenju, civili su se hranili iz Javne kuhinje Općine Bosanska Krupa, a oko kuća nije vidio stražare i stražarska mjesta.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je izjavio da su civili, prema njegovom mišljenju, u tim kućama bili iz sigurnosnih razloga.

Za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, ubistvo i nečovječno postupanje, uz Šarana su optuženi Samir Šabić i Zijad Kadić.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Suđenje se nastavlja 8. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija