Članak

Zovko i drugi: Želio da bude “pri ruci”

21. Decembra 2016.15:29
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Petar Krndelj govorio je o svojoj ulozi u “policijskoj intervenciji” u čapljinskom selu Čeljevo u julu 1993. godine, istaknuvši da on nije vodio te aktivnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci 19. jula 1993. učestvovali u akciji u Čeljevu tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Optuženi Krndelj kazao je da je do kraja maja 1993. radio kao pomoćnik zapovjednika za uniformiranu policiju u Policijskoj stanici u Čapljini, a da je potom prešao u Mostar, gdje je radio kao jedan od četiri rukovodna radnika novoformirane združene jedinice policije.

Kako je rekao, na poziv oca se, najvjerovatnije 27. jula 1993. godine, vratio kući u Čapljinu, jer mu je majka bila u lošem zdravstvenom stanju. Nakon što se sa majkom vratio od ljekara, od oca je dobio informaciju da su “neki Konjičani uhapsili Amela Veledara na Čeljevskoj Adi”.

“Konjičani su bili pripadnici Vojne policije iz Klise, pripadali su kliškoj bojnoj. Ja sam u startu bio zatečen tom informacijom i odmah sam otišao do policijske stanice u Čapljini da vidim imaju li oni informacije o ovom događaju”, kazao je Krndelj.

On je dodao da je te noći ostao u stanici u Čapljini.

“Bili su tu još i Berto Karačić, šef smjene, kao i Željko Arar, rukovodni radnik. Ne znam, nisam morao, ali htio sam da im budem pri ruci. Čeljevska Ada se nalazi blizu moje kuće i ja dobro poznajem taj teren”, kazao je Krndelj.

On je naveo da je ujutru sa Ararom krenuo na Čeljevsku Adu, dok je druga grupa policajaca, na čelu s Karačićem, prije njih otišla s ciljem da blokiraju taj prostor.

“Kada samo došli na Adu, Berto je rekao da su pripadnici Vojne policije već blokirali jedan dio tog prostora. Ja sam na megafon rekao da je Ada opkoljena policijom i da se svi koji su tu moraju predati. Nakon što sam još dva puta sve isto ponovio, vidio sam jednog pripadnika Vojne policije kako zove nekog da se preda i podigne ruke. U tom trenutku čuo sam rafalnu paljbu. Nastao je tajac”, kazao je Krndelj.

On je ispričao da je nakon toga u okruženju vojnih policajaca vidio tri osobe, koje je poznavao, te da su to bili članovi porodice Veledar.

“Ove vojne policajce ja sam vidio prvi put. Mi smo ih zvali Konjičani, a inače su bili iz Klise. Počeli su da psuju i da vređaju Veledare, nakon čega sam rekao civilnim policajcima da krenemo svi u auta, te da se vraćamo u policijsku stanicu”, kazao je Krndelj.

On je dodao da je po dolasku u stanicu, na ulazu vidio majora Alaudina Veledara koji se držao za ruku.

“Alaudin me je prepoznao. Držao se za ruku i rekao da je ranjen. Njega su nakon toga odveli u ambulantu”, kazao je Krndelj.

Uz Krndelja, za zločine počinjene na području Čapljine su optuženi Nikola Zovko, Krešo Raič i Ivica Čutura. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik komandira Policijske stanice u Čapljini, Zovko komandir Policijske stanice, Raič komandir voda Vojne policije, te Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

Krndelj je kazao da je nakon intervencije otišao u Mostar i da ga je nazvao Martin Mustafić iz kriminalističke policije, te pitao da li zna da je Veledarima ukradeno 70.000 maraka.

“Otišao sam nakon toga do Nikole Zovke, zapovjednika, i tražio da se to sve ispita i istraga dovede do kraja”, ispričao je Krndelj.

Za ubistva Veledara, kako je naveo, saznao je u avgustu 1993. godine.

Krndelj je kazao da ne zna ko je komandovao Vojnom policijom, a da je policijskom intervencijom u Čeljevu, od civilnih policajaca, rukovodio šef smjene Berto Karačić.

Na današnjem ročištu, iskaz je dao i Vinko Jurković, nekadašnji policajac, koji je potvrdio da je 28. jula 1993. u jutarnjim časovima imao zadatak da jednog čovjeka iz stanice odvede do Doma zdravlja.

Kako je objasnio, čovjek je imao povredu ruke i nakon što je odveden u ambulantu po njega je došla Vojna policija.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. januar.

Dragana Erjavec