Članak

Presuda Brestovcu 8. novembra

3. Novembra 2016.14:39
Okružni sud u Doboju izreći će u utorak, 8. novembra, presudu Vojislavu Brestovcu, optuženom za ratni zločin nad civilima.

U završnoj riječi Okružno tužilaštvo je zatražilo da Brestovac bude oglašen krivim i osuđen u skladu sa zakonom, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Tužiteljica Snježana Petrović je rekla da iskazi preminule Petre Aldobašić potvrđuju da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Ona je prepoznala optuženog. Svjedoci su potvrdili da je optuženi bio na punktu u Miljkovcu, te da se ponašao drsko i arogantno prema osobama bošnjačke nacionalnosti. Petru Aldobašić je vrijeđao jer je udata za muslimana. Jasna su nastojanja Odbrane da obesnaži iskaz Petre Aldobašić, jedinog očevica predmetnog događaja”, rekla je Petrović.

Prema navodima optužnice, Brestovac je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj u junu 1992. godine, kao saizvršilac sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

Branilac Dragan Radović je u završnoj riječi istakao da Optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

“Na izjavi ošetećene ne može se zasnivati osuđujuća presuda. Mnogobrojne su protivrječnosti u njenim iskazima, o izgledu optuženog, uniformi, oružju… Izjave Petre Aldobašić iz 2006., 2009. i 2012. godine uzete su na nezakonit način. Prepoznavanje optuženog na fotografijama nije urađeno u skladu sa zakonskim odredbama. Optuženi je bio dostupan u to vrijeme, a Odbrani nije bilo omogućeno saslušanje oštećene tokom istrage”, kazao je Radović.

Krajem novembra prošle godine Brestovac je oslobođen optužbi, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i naložio novo suđenje.

Arnes Grbešić