Članak

Godinjak i drugi: “Normalno” da se udara u ratu

1. Novembra 2016.14:10
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH ispričao da je za vrijeme zatočeništva u selu Dejčići bio fizički maltretiran.

Svjedok Borivoje Vlaški je ispričao da je 1992. godine zajedno sa stanovnicima Tošića (općina Trnovo), krenuo prema Rogoju zbog loše sigurnosne situacije.

Na Rogoju su ih, kako je naveo, zarobili vojnici. Dan poslije odvedeni su u Dejčiće, gdje su ostali oko dvije sedmice. Svjedok se kazao da su muškarci zatvoreni u jednu prostoriju, a žene i djeca u drugu.

“Nismo ih smjeli gledati. Ako digneš glavu, pita te što ga gledaš i prebije te. I mene su udarali, normalno je da se udara, pa rat je. Kada sam slušao kako je drugima bilo, mi smo i dobro prošli”, rekao je svjedok.

Poslije Dejčića, odvedeni su u hotel “Treskavica”, pa na kraju u prostorije Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, gdje je jednom prilikom svjedok razgovarao sa optuženim Godinjakom.

“Zatražio sam da razgovaram sa njim. Rekao sam mu da, pošto sam bolestan, ako ima ikakva mogućnost, budem razmijenjen. On me pitao: ‘Pa je li onda trebaju drugi biti ubijeni?’ Nije me razumio. Ja sam rekao da ne trebaju, nego pošto vidim da su počele razmjene, ako mogu ja biti među prvima”, rekao je svjedok i dodao da je za nekoliko dana razmijenjen.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova, s Godinjakom su optuženi i Medaris Šarić i Mirko Bunoza. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Na suđenju je svjedočila i Gordana Bandović, koja je takođe uhapšena na Rogoju kada je 31. jula 1992. godine napustila kuću u selu Tošiči zbog loše sigurnosne situacije.

“Na putu prema Dejčićima, kada smo prolazili kroz sela, vidjeli smo leš moga strica Pavla Trgovčevića. U Tošićima smo vidjeli trup Danila Mišanića bez glave. Nastavili smo pješačiti za Dejčiće, a negdje kod Godinje su vojnici ubili nekog starca koji nije mogao držati tempo sa svima nama”, prisjetila se svjedokinja.

U Dejčićima je, kako je navela, smještena u prostoriju sa još žena i djece, dok su muškarci bili u zasebnoj prostoriji.

“Starije žene su krile nas mlađe da nas ne maltretiraju i ne odvode iz sobe”, rekla je Bandović.

Ona je dodala da su ih često izvodili da čiste vikendice u obližnjem vikend naselju i da je jednom prilikom naišao “Edo Godinjak”, koji ih je ispitivao o braći i muževima.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je pojasnila da je sve što zna o Edhemu Godinjaku, saznala iz priča.

Bandović je kazala da je iz Dejčića prebačena u hotel “Treskavica”, a potom u obdanište u Trnovu, da bi 31. avgusta bila razmijenjena.

Suđenje se nastavlja 15. novembra.

 

Srđan Kureljušić