Članak

Počelo obnovljeno suđenje Vojislavu Brestovcu

25. Oktobra 2016.11:56
Pred Okružnim sudom u Doboju počelo je ponovljeno suđenje Vojislavu Brestovcu za zločine nad civilima.

Nakon čitanja optužnice, na zahtjev Odbrane saslušan je svjedok Željko Savić koji je rekao da je optuženog Brestovca upoznao prije dvije ili tri godine preko njegovog bratića s kojim zajedno radi.

Savić je rekao da je tako saznao za postupak za ratne zločine i pošto je poznavao Petru Aldobašić i njenu porodicu iz komšiluka u naselju Rudanka, odlučio je da Brestovcu kaže što mu je jednom prilikom ispričala ta svjedokinja.

“U jutarnjim satima neki čovjek je pokucao na vrata i pitao za kuću Petre Bojinović. Otišli smo u njegovom automobilu i ja sam se vratio kući. Poslije dva do tri dana, Petra mi je rekla: ‘Što mi dovede ubicu pred vrata?’. Bio je niži čovjek od optuženog”, rekao je Savić i dodao da se taj razgovor desio 1997. ili 1998. godine.

Krajem novembra 2015. godine Brestovac je oslobođen optužbi, ali je nakon žalbe Okružnog tužilaštva Vrhovni sud Republike Srpske (RS) ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje.

Prema navodima optužnice, Brestovac je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj u junu 1992. godine kao saizvršilac sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu dva brata i sestre  – Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić – u dobojskom naselju Miljkovac.

Suđenje se nastavlja 3. novembra kada će biti iznesene završne riječi.

Arnes Grbešić