Članak

Šest osoba uhapšeno zbog zločina u Milićima

6. Septembra 2016.10:55
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti na području Milića.

This post is also available in: English

Jolović Branko, Milošević Milomir, Vukotić Nenad, Lošić Nikola, Milanović Dejan i Radomir Pantić su, prema Tužilaštvu BiH, kao pripadnici policijskih i vojnih struktura Vojske Republike Srpske (VRS), u proljeće 1992. godine počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača (općina Milići).

Tokom napada na Zaklopaču 16. maja 1992. godine ubijeno je više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo 11 djece, žena i staraca, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH. Stradali su, prema Državnom tužilaštvu, ostavljeni mrtvi na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje tijela i njihovo ukopavanje u masovne grobnice.

“Najveći broj posmrtnih ostataka otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine. Do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radomiru Pantiću se sudi s još četvoricom optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, uključujući prisilno premještanje stanovništva te zarobljavanje i pogubljenje muškaraca. Prema optužnici, Pantić je bio komandir Prve čete posebnih jedinica policije i uhapšen je kada je izašao s ročišta u Sudu BiH.

Ostali osumnjičeni su uhapšeni na području Vlasenice, Milića i okoline.

Džana Brkanić


This post is also available in: English