Članak

Stanišiću i Župljaninu potvrđene presude

30. Juna 2016.17:10
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe Odbrana i Tužilaštva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Predsjednik Žalbenog vijeća Carmel Agius kazao je da Odbrane i tužioci nisu pokazali da je prvostepeno vijeće načinilo bilo kakvu značajnu grešku.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013, Tribunal je Stanišića i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora. Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje. Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci. Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice.

U odnosu na žalbe Stanišićeve i Župljaninove Odbrane u kojima su tvrdili da prvostepena presuda sadrži činjenične greške, Agius je rekao da je na osnovu svih dokaza jasno da su zaključci prvostepenog vijeća bili pravilni.

„Žalbeno vijeće konstatuje sa žaljenjem da Pretresno vijeće u presudi ne navodi međusobne veze s ranijim nalazima niti daje reference na dokaze u spisu, kao i da u određenom dijelu kosristi opšte i nedokazane nalaze. Ovakav pristup je problematičan i učinilo je komplikovanim da se pronikne u rezonovanje Pretresnog vijeća. Uprkos tome, pažljivim razmatranjem, može se naći pravilno rezonovanje, pa se žalba Odbrane odbija“, rekao je Agius.

Predsjednik Žalbenog vijeća rekao je i da činjenica da se u prvostepenoj presudi posebno ne razmatra pitanje odgovornosti zločina policajaca koji su bili potčinjeni Vojsci Republike Srpske (VRS), nije razlog za poništavanje presude.

Agius je odbacio žalbe Odbrana – koje su kazale da prvostepena presude treba biti ukinuta jer je u njenom sačinjavanju učestvovao Frederick Haarhof, koji je isključen iz Vijeća na suđenju Vojislavu Šešelju – ističući da se radi o odvojenim postupcima.

„Žalbeno vijeće smatra da izuzeće tog sudije u predmetu Šešelj ne znači da automatski treba biti izbačen iz svih drugih predmeta“, rekao je Agius.

Agius je odbio žalbu haških tužilaca na kazne ističući da „nije sačinjena ozbiljna greška u ocjeni olakšavajućih i otežavajućih okolnosti“.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda. Stanišić se u martu 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu. Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English