Grad: Banja Luka

mural-Ratku-Mladicu-e1589878681652-1280x720.jpg

19. Maja 2020.

U Bosni i Hercegovini postoji više od deset primjera davanja naziva ulicama ili javnim prostorima i institucijama po optuženima za ratne zločine, što je izazvalo kritike Evropske unije (EU) zbog razvoja revizionističkih narativa. Historičari i stručnjaci iz polja tranzicijske pravde navode da ukoliko se ova praksa zakonski ne zabrani, u budućnosti će se vidjeti veliki broj ovakvih primjera, što će onemogućiti proces pomirenja.


Vlada-1024x683.jpg

16. Aprila 2020.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) objavilo je da je Vlada RS-a usvojila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja <a href="https://detektor.ba/kritike-nakon-pocetka-primjene-nove-uredbe-o-sirenju-panike-u-rs-u/">Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja</a>. Prijedlog je upućen predsjednici Republike Srpske na usvajanje, nakon kritika međunarodnih organizacija i stručnjaka da se uredbom ograničava sloboda govora.


policija-2-1024x576.jpg

9. Aprila 2020.

Opozicionom narodnom poslaniku u Republici Srpskoj Drašku Stanivukoviću policajci su danas donijeli poziv na saslušanje zbog izazivanja panike, nakon što je usvojena Uredba sa snagom zakona koju je potpisala predsjednica Željka Cvijanović, što kod analitičara povećava strah da bi se ova Uredba mogla koristiti za kažnjavanje opozicije i novinara koji kritikuju rad vlasti.


Vlada-1024x683.jpg

7. Aprila 2020.

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj (RS), koja je objavljena danas u Službenom listu, napisana je bez objašnjenja ko kontroliše objave, ko odlučuje šta je lažna vijest ili nije, te je široko i nedefinisano postavljena, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).