Lice: Župljanin Stojan

Grabovica-01-1-1280x720.jpg

10. Marta 2023.
U nastavku izvođenja dokaza Tužilaštva BiH, bivši član Ratnog predsjedništva u Kotor-Varoši je kazao da se ne sjeća jesu li se donosile odluke o “čišćenju” terena hrvatskih i bošnjačkih sela, kao ni odluke o zatvaranju nesrpskog stanovništva, kao i da ovo tijelo nije moglo donijeti odluku za selo Večiće “čiji mještani su srpskom stanovništvu nanijeli zlo”, a u kojem je prema presudama ubijeno preko 150 osoba.

stanisic_zupljanin.jpg

29. Juna 2016.
Haški tribunal sutra će izreći konačnu presudu bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, nepravosnažno osuđenim za progon nesrpskog stanovništva. Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013, Tribunal je Stanišića i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora. Obojica su bili proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je […]


9. Decembra 2014.
Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Boško Amidžić negirao je da su 1992. godine Muslimani u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači bili maltretirani.


4. Februara 2014.
U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Mićo Stanišić tvrdio je da za pritvoreničke logore za Bošnjake i Hrvate u ljeto 1992. nije bila odgovorna policija, već Vojska Republike Srpske (VRS) i opštinski krizni štabovi.